shutterstock.com
StoryEditor

Ste gurmáni a radi varíte? Spoznajte malé triky, ktoré výrazne prospejú vášmu zdraviu!

08.11.2019, 13:00
Recepty a tipy
Autor:
redakcia
Čo tak navariť nielen chutne, ale zároveň aj užitočne?

Zasýti a nepriberiete z nej
Šalátovú uhorku nakrájanú na kolieska by ste nemali soliť, pretože potom je ťažšie stráviteľná. Radšej rozmiešajte soľ v náleve, zalejte a nechajte chvíľu odstáť. Uhorkový šalát bude ešte zdravší, ak do nálevu primiešate lyžičku horčice. Horčičné semienko tvoria kvalitné bielkoviny, minerály, esenciálne oleje, antioxidanty a vláknina.
Žltou proti rakovine
Kurkuma účinne pomáha predchádzať rakovinovým ochoreniam, najmä hrubého čreva a prostaty. Pri prevencii rakoviny prostaty môže v kombinácii s karfiolom dokonca zastaviť vývin tohto ochorenia. Odporúča sa užívať ju denne so štipkou mletého čierneho korenia v lyžičke olivového oleja.
Šupku nechajte
Zemiaky by ste nemali za každú cenu zbavovať šupky. Ošúpané strácajú varením až 30 percent vitamínov. Stačí ich poriadne umyť, vydrhnúť kefkou a pokojne ich zjedzte so šupkou. Ale pozor, nesmie byť zelená!
Kedy neumývať ríbezle?
Ak si chcete bobuľovité ovocie odložiť, neumývajte ho. Skráti sa tým jeho trvanlivosť. Opláchnite ho až tesne pred konzumáciou. Pozor aj na to, v čom ho skladujete: plastová alebo keramická miska trvanlivosť predĺži, papierová, naopak, skráti – z ovocia odvádza vlhkosť a vysušuje ho.
Kedy neumývať citrusy?
Ak ich plánujete skladovať. Na šupke majú totiž ochrannú vrstvu, ktorá zaručuje dlhšiu trvanlivosť. Po umytí sa táto vrstva stráca a plody majú tendenciu rýchlejšie sa kaziť.
Šalát je síce zdravý, ale len do 19. hodiny
Potom zostáva v našom tráviacom systéme nestrávený až do nasledujúceho rána. V organizme sa zatiaľ spustí proces fermentácie a vzniká tak alkohol, ktorý nežiaduco zaťažuje pečeň.
Zeleninu do polievky krájajte až tesne pred vložením do hrnca
Nie je dobré ju ani máčať vo vode. Narezané časti totiž strácajú až tretinu výživných látok.
Kedy je zelená nežiaduca?
Ak uvidíte zelený ananás bez arómy, zeleno-biele jahody, černice alebo tmavozelené hrozno, ruky preč! Nepochutíte si a zostanete bez vitamínov. To isté platí pre papriku, uhorky a citróny.
Lepšie vytrávite
Čierne korenie podporuje tvorbu slín, vďaka čomu sa jedlo lepšie trávi. Pomáha pri žalúdočno-črevných poruchách a antisepticky aj pri zápaloch, napríklad v ústach.
Hrozienkami proti kazom
Hrozienka obsahujú látky, ktoré ničia nebezpečné baktérie, a tak zabraňujú vzniku kazov a paradentózy. Škodlivé baktérie sa vplyvom nich nezachytávajú na zuboch. Hrsť hrozienok denne stačí, aby ste zabránili zubnému povlaku.
Surová je najzdravšia
Reč je o brokolici, pretože obsahuje látku zvanú isothyokyanát benzylnatý. Je považovaný za prírodné antibiotikum a bojovníka proti onkologickým ochoreniam. Pri tepelnej úprave sa isothyokyanát znehodnocuje, preto si brokolicu doprajte aj čerstvú – v šalátoch alebo šťavách.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 17:26