1. Raňajky prispôsobte tomu, čo vás v daný deň čaká.
Ak ma čaká sedavý deň v ambulancii, volím ľahšie raňajky. Ak mám náročný deň a viem, že sa tak skoro nedostanem k obedu (ak vôbec), pokojne si dám niečo sýtejšie.
2. Snack? Zabudnite na čipsy!
Aj ja mám aj obľúbený snack k seriálu – klasické slovenské tyčinky, ktoré nič neprekoná. A maslové pukance.
3. Posledné väčšie jedlo približne tri hodiny pred spánkom.
Trávenie si potrebuje oddýchnuť a ťažká večera neskoro večer môže negatívne ovplyvniť kvalitu spánku
4. Ovocie ako desiata či olovrant?
Ovocie odporúčam zaradiť skôr dopoludnia ako popoludní – napríklad spolu s hrsťou orechov.
5. Dezert po obede? Občas.
Ale tak, aby to bolo vedomé potešenie, nie automatický zvyk, t. j. zlozvyk.
6. Jedlo je rovnováha.
Koľko prijímame, toľko musíme vydávať. Tak si telo udržíme zdravé.
7. Jedlo je potešenie, nie zdroj stresu.
Jedlo má byť pestré a nemá byť zdrojom stresu, ale radosti. Preto sa snažím jesť rozmanito, užívať si jedlo v spoločnosti blízkych a nevyčítať si malé radosti.
8. S vekom pridajte pohyb.
V poslednom období som k svojmu životu pridala viac pohybu – chodím cvičiť s trénerom, a keď mi to čas dovolí, aj na jogu. Deti sú už väčšie, majú svoje záujmy, takže mám priestor aj na seba.
Daniela Žilinčanová
Pracuje 12 rokov ako internistka na II. Internej klinike SZU FNsP F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Posledné roky pôsobí ako vedúca lekárka oddelenia HEGITO (Hepatologicko-gastroenterologické transplantačné oddelenie), kde sa venuje pacientom s pokročilými chorobami pečene. Sprevádza ich náročným procesom prípravy na transplantáciu pečene. Je mamou troch detí a manželkou intervenčného rádiológa.