
Chlieb je zdrojom komplexných sacharidov. Odporúčam dva až tri krajce denne.
Dvanásť rokov sa živím odborným poradenstvom v oblasti vyváženej stravy. Tak ako Svetová zdravotnícka organizácia, i ja som zástankyňou pravidelného stravovania, ideálne päť jedál denne. Sama som si prešla mnohými diétami. Potom nasledovalo prejedanie. Preto na vlastnej koži môžem povedať, čo naozaj funguje.
Mýty o zemiakoch a chlebe
Trendy rôznych druhov stravovania sa k nám dostávajú väčšinou z USA. Pamätám si na nízkosacharidovú, vysokobielkovinovú, paleo diétu, delenú stravu či prerušovaný pôst, ktoré sa cyklicky opakujú. Žiaden extrém, samozrejme, nie je dobrý. Keď ma vyhľadajú ženy s cieľom schudnúť, dôvodom je estetika.
Keď prídu muži, ide poväčšine o zdravotné problémy. V spoločnosti sú stále mýty, ktorým ľudia veria. A to, že kto chce znížiť hmotnosť, musí prestať jesť cestoviny, zemiaky a chlieb. Pritom chlieb je zdrojom komplexných sacharidov. Odporúčam dva až tri krajce denne.
Stravou proti bolesti
Ako malá som sa venovala modernej gymnastike, preto strava bola pre mňa odmalička dôležitá. Môj výkon do významnej miery súvisel s tým, čo som jedla. I ja som experimentovala. Raňajkovala som ovsené vločky s mliekom, na obed som si dala uhorku s jogurtom a na večeru takmer nič. Môj stav hraničil s anorexiou a bulímiou.
Na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite som študovala odbor výživa ľudí, no až na inžinierskom stupni som sa začala stravovať tak, ako by to malo byť. Keď som mala 22 rokov, diagnostikovali mi degeneratívne ochorenie kĺbov. Profesor na univerzite mi odporučil liečbu správnou stravou. Zmeny sa dostavili takmer okamžite. Zbavila som sa bolestí, pocitu nadúvania, nemala som už viac zníženú imunitu, úplne vymizli alergie.
Tri hodiny medzi jedlami
Každý deň by sme mali zjesť tri hlavné a dve doplnkové jedlá, čiže desiatu a olovrant. Znamená to teda aspoň pol kila zeleniny, dva kusy ovocia, rastlinné tuky namiesto masla, celozrnné a živočíšne výrobky ako mäso, mlieko a vajcia. Raňajky odporúčam skôr slané, aby poriadne zasýtili. Večer sa nehodia jednoduché sacharidy, trebárs palacinky, lebo nám dodajú energiu, ktorú už neminieme. Medzi jedením by mal byť trojhodinový odstup. Je dôležité nič medzitým nezobkať. Cítiť hlad polhodinku pred ďalším jedlom je v poriadku, ale nie dlhšie. Pozor na produkty, ktoré obsahujú veľa sodíka, cukry a konzervačné látky.
Záverečná rada:
Na opätovné naštartovanie metabolizmu nestačí len vyvážená strava, ale tiež pohyb a osem hodín spánku.