Oskar Rózsa mení hymnu.Profimedia
StoryEditor

Manžel Zdenky Prednej, Oskar Rózsa dostal lukratívnu ponuku. Projekt, ktorý vám vyrazí dych!

23.10.2024, 09:59
Životný štýl

Neuveriteľné. Rezort kultúry ide meniť čo je od revolúcie roky nemenné. Ministerka kultúry a bývalá moderátorka, Martina Šimkovičová (53) sa rozhodla pozmeniť slovenskú hymnu. Touto úlohou poverila hudobníka Oskara Rózsu (50).

Slovenská hymna nesie názov "Nad Tatrou sa blýska" a je jedným z najdôležitejších symbolov Slovenskej republiky. Jej text pochádza z básne Janka Matúšku, ktorú napísal v roku 1844 počas silného národného obrodenia Slovákov, keď sa Slováci usilovali o svoje národné práva a slobodu v rámci Rakúskej monarchie.

Význam textu našej hymny

Text hymny je symbolický. Vyjadruje boj za slobodu a nádej, že národ prekoná svoje problémy a vzkriesi sa. "Tatry" v texte predstavujú symbol Slovenska a prírody, zatiaľ čo búrka, blesky a hromy sú metaforami pre ťažké časy a boj. Odkazuje na silný duch národa, ktorý sa nikdy nevzdá a znovu povstane.

História a vznik

Janko Matúška napísal text ako reakciu na odvolanie Ľudovíta Štúra z pozície profesora na evanjelickom lýceu v Bratislave, čo vyvolalo veľké pobúrenie medzi študentmi. Hudbu k hymne zložil neznámy autor a pieseň sa postupne stala populárnou medzi slovenskými vlastencami.

Slovenská hymna bola oficiálne prijatá po vzniku prvej Československej republiky v roku 1918, kedy sa spievala spolu s českou hymnou "Kde domov můj". Po rozdelení Československa v roku 1993 sa "Nad Tatrou sa blýska" stala hymnou samostatnej Slovenskej republiky.

Hymna je prejavom hrdosti, odvahy a lásky k vlasti a má mimoriadny význam pri štátnych udalostiach, športových podujatiach a národných oslavách.

Toto ju rozčúlilo

Šimkovičová však aktuálne spokojná s touto klasikou nie je. Pozmeniť ju má hudobník Oskar Rózsa, ktorý sa údajne pasuje s touto úlohov od roku 2011. 

image

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová

TASR

Nejde pri tom o lacný špás. Do projektu sú zapojené viaceré umelecké kolektívy, napríklad orchester a filharmonický zbor Slovenskej filharmónie, ale aj dva detské súbory. O tom, koľko bude tento špás stáť zatiaľ rezort kultúry nešpecifikoval.

Text samotnej hymny by sa však meniť nemal a zmena by sa mala týkať len hudobnej zložky, čo je vlastne melódia ľudovej piesne Kopala studienku.

ANKETA
Myslíte, že je čas aby slovenská hymna prešla zmenou?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. október 2024 10:25