Gabriel Marsalevita
StoryEditor

Plastický chirurg Gabriel Marsal nám odpovedal na mnoho pálčivých otázok. Na čo myslieť pred zákrokm?

19.10.2024, 08:00
Životný štýl

Neplánoval stať sa plastickým chirurgom. I tak patrí Gabriel Marsal medzi vyhľadávaných vo svojom odbore. Spoločne sme sa pokúsili nazrieť na estetickú chirurgiu trochu inak.

Už je pomenovaný fenomén závislosti od plastických operácií. Čo si o tom myslíte?

Zmysel korekčnej plastickej chirurgie je zmeniť to, s čím človek na svojej vizáži nie je spokojný – ak sa to dá. (Čiže začína sa to v psychike, to sa nedá oddeliť. Lekár dokáže opraviť vizáž a klient je spokojný.) Iba v extrémnych prípadoch chce stále nové a nové vylepšenia alebo úplnú zmenu vzhľadu.

Nemôžem sa neopýtať na módny hit – všade okolo sú „kačičky“, ako sa hovorí ženám s extrémne zväčšenými perami. Zaujímalo by ma, prečo to vzniklo a prečo je tento zákrok taký obľúbený.

K tejto téme sa radšej nechcem vyjadrovať. Psychológovia sa snažia opísať, prečo to vzniká a kam to vedie, nechám to v ich kompetencii. Pre mňa je to jeden z príkladov, ktorý ukazuje, kam až sa nemá zájsť.

Čo považujete za dobrý výsledok svojej práce?

Ak je takpovediac neviditeľný. Vtedy je to dobre spravená práca, pretože výsledok je prirodzený. Platí to aj pri výplni pier. Ak je zákrok urobený dobre, ani si ho nevšimnete. Bohužiaľ, sú však aj prípady, ktoré spomínate, keď sa to preženie.

Po sociálnych sieťach kolovala montáž fotografií. Na jednej boli modelky z osemdesiatych rokov, každá iná, osobitá. Vedľa toho bol obrázok súčasných modeliek, ktoré vyzerali ako cez kopirák. Vnímanie krásy a ideály sa menia, prečo dnes všetky ženy chcú vyzerať rovnako?

Ja si to nemyslím a tieto trendy ani nesledujem. Ideál krásy nie je iba jeden konkrétny vzor. Krása má mnoho podôb, len by sa to malo viac prízvukovať. Že krása nie je iba to, čo prezentujú topmodelky. Krása je v jedinečnosti každej ženy a každého muža.

Keď sa už žena rozhodne, že si na sebe niečo chce zmeniť, na čo by si mala dať pozor? Podľa čoho si napríklad vybrať lekára?

Určite by mala sledovať, či k nej lekár bude mať individuálny prístup. Mala by si dať pozor, aby neprevážil komerčný zámer. Aby jej nesľuboval niečo, čo nie je reálne dosiahnuť. Spolupráca a dôvera medzi klientkou a lekárom je veľmi dôležitá, pretože tvoria spoločné dielo. Neoperujeme sochy, operujeme ľudí. Určite by mali spozornieť pri nových operáciách, pri ktorých ešte nevieme, aký efekt majú po rokoch a s ktorými operatér ešte nemá dostatok skúseností. Rovnako to platí aj pre technologické novinky, nové stroje a implantáty a materiály. Tiež nepoznáme ich efekt v čase, či je trvalý alebo len na pár mesiacov.

Estetická operácia je zásah do tela, tak ako každý iný chirurgický zákrok. Je po ňom potrebná rekonvalescencia, možno sa treba pripraviť aj na bolesť a trochu nepohodlia. Počítajú klientky aj s touto skutočnosťou?

Dopredu vieme klientky pripraviť na to, čo bude. Už na začiatku si musíme byť stopercentne istí, že výsledok bude aspoň dobrý. Ak existuje čo len malé zaváhanie, tak do toho nejdem. Žijeme v rýchlej dobe, keď ľudia na základe reklám a seriálov majú pocit, že dnes podstúpia estetický chirurgický zákrok a zajtra môžu ísť do práce. Realita je iná. Ak poviem, že sa po zákroku musí mesiac vyhýbať fyzickej námahe, musí to klientka rešpektovať.

Hovorili ste, že dobrá práca estetického chirurga je vtedy, ak ju nevidno, a malo by to byť krédom každého dobrého operatéra. Napriek tomu na mnohých dámach, najmä zo šoubiznisu, je zreteľne viditeľné, že absolvovali niekoľko zákrokov, a niekedy je to už cez čiaru.

V takomto prípade je to viac o psychike ako o potrebe úpravy zovňajšku. Snaha vyniknúť za každú cenu tu bola vždy, a asi aj bude. Niekto si prefarbí vlasy na fialovo, aby kričal doďaleka, iný si zvolí iný spôsob, ako na seba upozorniť. Väčšina ľudí chce vyzerať lepšie a zvolia si spolu s lekárom prijateľnú formu. Tieto extrémy sa týkajú ľudí, ktorí chcú vyniknúť aj za cenu negatívnej reklamy.

Alebo tých, čo nevedia prijať starnutie. Žijeme v časoch, keď sa mladosť, dravosť, krása príliš akcentuje, dokonca sa hovorí aj o nadvláde mladosti. Podľa mňa je to neprirodzené, pretože prirodzený kolobeh života je aj o zrení a starnutí. Nie je prirodzené, aby sedemdesiatnička vyzerala ako tridsaťročná.

Žijeme v modernej dobe, keď je prirodzené starať sa o seba. Chodiť k zubárovi, upraviť si vlasy, nechty a podobne. Väčšina populácie to tak robí. Potom sú tu takí, ktorým to nestačí.

Čo je podľa vás umenie starnúť s gráciou?

Môcť zostarnúť je dar, ktorý nie je dopriaty každému. Pre mňa je podstatou toho výroku spojenie duševného zrenia a fyzického stavu. Zlatá stredná cesta – starať sa o seba tak aj tak.

Ak sa obrátime opačným smerom – v akom najnižšom veku odporúčate estetické zákroky?

Ku každému veku patria iné problémy. Už deti môžu mať disproporcie, ktoré treba riešiť hneď. Rovnako v tínedžerskom veku. Predstavte si napríklad osemnásťročnú dievčinu, ktorej sa nevyvinie jeden prsník, a to jej spôsobuje traumu. My jej vieme pomôcť, tak prečo by sme to neurobili?

A ak by mala normálne prsia, ale zdali by sa jej malé a chcela by si ich dať zväčšiť?

Pokiaľ by boli proporčne v poriadku, aj vzhľadom na jej postavu, určite by som ju od toho odhovoril.

Mohol by takýto zásah do mladého organizmu spôsobiť aj nejaké zdravotné ohrozenie?

Nie, nemal by.

Medzi ľuďmi je rozšírený mýtus, že estetická chirurgia je iba pre bohatých ľudí zo šoubiznisu. Je to tak?

Určite nie. To máte ako so stomatológiou. Kedysi neexistovali komerčné ambulancie. Dnes sme si zvykli, že si priplatíme, akceptovali sme to. Aj estetická chirurgia je dostupná všetkým.

Súčasný kozmetický priemysel ponúka množstvo produktov, o ktorých tvrdí, že dokážu vypnúť pleť, omladiť a nahradiť tak výkony estetickej medicíny. Neobávate sa o svoj džob?

Nedá sa to porovnávať alebo nahradiť. Ak potrebujete dobrý krém, tak si kúpite dobrý krém. Ak potrebujete ošetrenie pleti u kozmetičky, tak idete ku kozmetičke. A ak je stav taký, že si vyžaduje zásah plastického chirurga, tak vám pomôže iba on. V tomto problém a ohrozenie nevidím.

Vyhľadávajú vás aj muži? O aké úpravy majú najväčší záujem?

Chodia, je ich však menej ako žien. Majú záujem o omladzujúce zákroky v oblasti tváre. Najčastejšie riešime problém padnutých horných viečok.

Ktorý zákrok robíte najčastejšie?

Jednoznačne úpravy tváre, najviac korekcie očných viečok, zákroky v oblasti tváre.

Je nejaký zákrok, ktorý robíte nerád?

Nie. Ak nie som od začiatku presvedčený, že zákrok je opodstatnený alebo že je možné dosiahnuť želaný výsledok, vôbec sa to toho nepustím.

Čo vás priviedlo k estetickej chirurgii?

Vyštudoval som medicínu a nemal som predstavu, v čom bude moja budúcnosť. Vedel som, že by som sa rád venoval „manuálnej“ medicíne. Ako muž som rád, ak je výsledok mojej práce viditeľný alebo hmatateľný. Prešiel som rôznymi odbormi, začínal som vo všeobecnej chirurgii, trochu som nahliadol do ortopédie, srdcovo-­-cievnej chirurgie, rekonštrukčných výkonov plastickej chirurgie a potom mi život priniesol estetickú chirurgiu. Nemal som to v pláne, ale stalo sa. Malo to tak byť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. október 2024 08:02