archív
StoryEditor

Upratovanie v kozmetickej taštičke: Ruku na srdce, ako často sa postaráte aj o vyčistenie kozmetických pomôcok?

17.10.2024, 18:00
Životný štýl

Pleť si čistíme dvakrát denne, ale ruku na srdce, ako často sa postaráte aj o vyčistenie kozmetických pomôcok, ktorými sa pravidelne dotýkate tváre? Baktérie sú možno neviditeľné, ale o následkoch v podobe akné či iných kožných problémov to už neplatí.

Štetce aj hubky

To, ako často sa venujete čisteniu štetcov, hubiek alebo iných kozmetických aplikátorov, ani zďaleka nezodpovedá frekvencii, ktorú odporúčajú dermatológovia, vizážistky alebo kozmetičky. Je pritom jedno, či hovoríme o pomocníkovi, ktorý je určený na púdrové produkty, alebo o štetci a hubke na tekutú kozmetiku. Prepieranie kozmetických pomôcok samozrejme závisí od toho, ako často ich používate. Všeobecne platí pravidlo štyroch aplikácií. Ak akýkoľvek štetec využijete štyrikrát na nanesenie dekoratívnej kozmetiky, je najvyšší čas vyčistiť ho. Napríklad, ak sa líčite denne, vychádza to dvakrát do týždňa. Tekutá kozmetika sa usádza na aplikátoroch rýchlejšie a hlbšie, ale púdrové produkty zas vytvárajú postupne na štetinkách usadené vrstvy, a tak si nástroj nezachováva ani svoje prvotné vlastnosti na nanášanie kozmetiky. Bude to chcieť určite viac času, odhodlania a výdrže, ale keď si prepieranie týchto pomocníkov zaradíte do svojej bežnej rutiny, ide to a zvyknete si. Koniec koncov, aj toto je forma, ako sa staráte o pleť. Nikto totiž nechce, aby sa vplyvom množiacich sa baktérií na jeho tvári ocitli vyrážky či ekzémy.

Extra tip: nezabúdajte ani na aplikátory očných tieňov či liniek. Tým však postačí čistenie vo frekvencii raz za týždeň alebo po 7 použitiach. Preprať by ste ich po týždni mali však aj v prípade, že ste ich nepoužili, pretože baktérie sa na nich môžu hromadiť aj tak a citlivé očné okolie by si to mohlo odniesť v podobe nepríjemného zápalu.

Vedeli ste, že...?

Čistenie kozmetických pomocníkov má význam nielen z hľadiska hygieny, ale predlžuje aj životnosť samotných kozmetických doplnkov.

Postup čistenia

Na čistenie štetcov, hubiek či iných aplikátorov existujú aj dezinfekčné kozmetické produkty, ktoré sú zvyčajne v spreji. Ak ste aspoň raz v živote sedeli u vizážistky, mohli ste ich vidieť práve tam. Pokojne si ich zaobstarajte aj domov, ušetria vám veľa času. Plus v obchodoch či na internete nájdete aj najrôznejšie pomôcky, ako sú špeciálne podložky, na ktorých sa štetce prepierajú, dokonca podložku, ktorá štetce vyčistí nasucho. Ostať však môžete aj pri klasike, ktorou je voda a jemný šampón. Postupujte nasledovne:

1. krok: Namočenie

Na prepieranie hubiek a štetcov voľte vždy teplú vodu. V studenej by ste sa nezbavili baktérií a pomocníkov by ste neodmastili, čo nás zvádza k napusteniu horúcej vody. Lenže aj prílišná teplota môže uškodiť, a to samotnému aplikátoru a jeho životnosti. Zvoľte teda zlatú strednú cestu a do umývadla či inej nádoby ponorte všetky špongiové aplikátory najmenej na polhodinu. Ak ide o štetce, tak ponorte len štetinovú časť, a nie rukoväť, aby ste nezničili lepiace spoje.

2. krok: Prepieranie

Na prepieranie by ste mali použiť prostriedok, ktorý nedráždi vašu pokožku a máte ho odskúšaný. Môže ísť o jemný šampón i sprchový gél, alebo sa dokonca odporúča použiť produkt určený pre deti, pretože bude zaručene šetrný aj ku kozmetickým pomôckam, keď to platí o detskej pokožke. Ďalej už treba rozlišovať, či ide o štetce alebo špongie. Pri špongiách dávate čistiaci prostriedok priamo do vody už v prvom kroku. No čo sa štetcov týka, tu si čistič aplikujte na ruku až po odmočení. Následne štetcom robte krúživé pohyby, aby sa prípravok na čistenie dostal skutočne medzi každé vlákno. Keď je aplikátor prepraný, oplachujte ho pod prúdom vlažnej vody dovtedy, kým nepotečie číra.

3. krok: Sušenie

Vo väčšine prípadov sa dočítate, že aplikátory treba nechať vyschnúť na uteráku. Platí to však len o špon­giách. Najlepšie schnú pri prirodzenej izbovej teplote, rozhodne to nechcite urýchliť tým, že ich dáte na radiátor, alebo k blízkosti iného tepelného zdroja. No štetce potrebujú schnúť voľne, bez toho, aby boli položené, pretože by to deformovalo štetiny. Takže je najideálnejším miestom napríklad okraj umývadla.

Trik na špongiové aplikátory

Chcete ušetriť čas? Konkrétne 29 minút? Tak potom akýkoľvek penový aplikátor ponorte do misky so studenou vodou a čistiacim prostriedkom a dajte zohriať do mikrovlnnej rúry na jednu minútu. Zvyšok čistiaceho procesu je už rovnaký, ale takmer polhodina k dobru sa určite ráta.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. október 2024 18:02