Lev Aslan bol ikona ZOO v Bojniciach.fb/bojnicezoo
StoryEditor

Zomrel leví kráľ Bojnickej ZOO. Dlho sa trápil, museli ho uspať

26.07.2024, 10:22
Životný štýl

Krásny, urastený lev Aslan bol ozdobou ZOO v Bojniciach. Jeho zdravotný stav sa zhoršoval a ZOO oznámila dnes smutnú správu. Lev Aslan odišiel, odborníci ho museli uspať.

"ZBOHOM ASLAN.​ Vo štvrtok 25. júla sme sa rozlúčili s našim levom berberským Aslanom. „Kocúr“, „Koco“ alebo „Aslanečko“ ako ho zvykli volať ošetrovateľky, patril medzi ikonické zvieratá bojnickej zoo. Vieme, že bude chýbať nielen nám, ale i návštevníkom. Vďaka majestátnemu vzhľadu patril Aslan medzi najkrajšie levy. Ošetrovateľky oceňovali jeho výbornú povahu," napísala ZOO na svojej oficiálbej stránke.

"Pred pár dňami absolvoval Aslan veterinárnu prehliadku, ktorá zahŕňala aj röntgenové vyšetrenie. Dôvodom bol jeho zhoršujúci sa zdravotný stav a neschopnosť chodiť na prednú končatinu. Vyšetrenia ukázali, že Aslana trápi rozsiahly nádor kosti v oblasti lopatky. To bol aj dôvod, prečo kríval. Aslanov zdravotný stav bol neliečiteľný, choroba nezvratná. V tejto situácii mu čiastočne uľavovali iba lieky od bolesti. V posledných dňoch už ale Aslan neprijímal ani potravu. Ďalšie utrpenie bolo neprijateľné," upresnili detaily jeho ochorenia.

"Hoci sa nám nerozhodovalo ľahko, po dôkladnom uvážení i konzultácii so zmluvným veterinárom bratislavskej zoo Andrejom Bartom a našim zmluvným veterinárom Michalom Belákom, sme sa rozhodli vo štvrtok 24. júla Aslana uspať. Poďakovanie v tejto neľahkej situácii patrí najmä ošetrovateľkám, ktoré sa o Aslana starali a snažili sa mu uľahčovať tieto posledné dni," dodali. Okamžite sa na sociálnej sieti s Aslanom začalo lúčiť mnoho fanúšikov. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. september 2024 01:35