Dajte šancu aj posilňovaniu. Oplatí sa vám to!dreamstime
StoryEditor

Beh, chôdza, alebo milovanie? Pri čom spálite najviac kalórií?

30.06.2024, 14:00
Životný štýl

Nemusíte denne behať na to, aby ste spálili nejaké tie kalórie navyše. Pravidelný pohyb je alfou a omegou k ceste za zdravým a možno štíhlejším telom. Dôležitejšie však je, aby ste mali aktívny životný štýl. Hýbte sa pokiaľ možno čo najviac. Pomerne dosť kalórii spálite aj pri bežných činnostiach ako je upratovanie, práca v záhrade, ale aj milovanie s partnerom.

Posilňovanie

Ani zďaleka nechudnete len pri kardio cvičeniach. Práve naopak. Pri posilňovaní si dávate tiež poriadne do tela. A ak sa nešetríte a namiesto kilových jednoručiek si zoberiete nástroje s väčšou váhou, po hodinke intenzívneho posilňovania budete ľahší aj o 500 kalórii. A aj posilňovanie s vlastnou váhou nie je úplne zbytočné. Práve naopak. Mimochodom, budovanie svalstva a jeho pomer v tele má priamy vplyv aj na váš bazálny metabolizmus. Čím viac svalov máte, tým viac energie telo potrebuje aj vo chvíľach „nič nerobenia“. V praxi to tiež znamená, že ak budete mať viac svalov, budete môcť aj viac jesť bez toho, aby ste pribrali.

Chôdza verzus beh

Zrejme je vám jasné, že pri behu spálite oveľa viac kalórii ako pri chôdzi. Ide takmer o dvojnásobok, no ani chôdza nie je úplne na zahodenie. Ak si prejdete 5 kilometrov rýchlou chôdzou, spálite približne 250 kalórii. Počas behu na rovnakej vzdialenosti spálite zhruba raz toľko. Pripomíname však, že chôdza je pre telo veľmi prirodzený pohyb a lepšie je dať si denne päť kilometrov chôdzou, ako ležať na gauči.

Bicykel

Aby ste spálili 300 kalórii, tak na bicykli si v rýchlom tempe budete musieť zamakať aspoň hodinu. Aj to je však celkom príjemné, keďže cyklistika patrí k športom, ktoré vás na bežných trasách úplne nevyšťavia, no aj napriek tomu spaľujete a v neposlednom rade budujete kondíciu. Ak chcete poriadny výdaj aj na bicykli, potom si naplánujte trasu cez nejaký ten kopček a nezabudnite si nastaviť aj primeranú, čiže vyššiu záťaž.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
30. jún 2024 14:02