Dubai Tourism
StoryEditor

Najobľúbenejšie miesta kultúrneho života v Dubaji

19.06.2024, 00:00
Životný štýl

Oslnivé pláže a luxusné reštaurácie nie sú to jediné, čo Dubaj svojim návštevníkom ponúka. Čaká tu na vás aj množstvo umeleckých a kultúrnych zážitkov.

Článok vznikol v spolupráci s Dubai Tourism.

Dubaj, mesto plné kontrastov a inovácií, ponúka návštevníkom jedinečné zážitky, od futuristických vízií až po tradičné umenie. Prinášame vám tipy na miesta, ktoré potešia každého milovníka umenia.

Múzeum budúcnosti

image
Dubai Tourism

Múzeum, ktoré založila nadácia Dubai Future Foundation, otvorili 22.2.2022. Toto moderné múzeum kombinuje prvky tradičnej výstavy, pohlcujúceho divadla a tématických atrakcií, takže návštevníci môžu nazrieť za hranice súčasnosti a preskúmať neobmedzené možnosti budúcnosti.

Každé poschodie múzea je navrhnuté ako rozsiahla interaktívna filmová scéna, ktorú oživujú erudovaní rozprávači, technologickí nadšenci a vizionárski umelci. Témy, na ktoré sa múzeum zameriava, zahŕňajú budúcnosť cestovania a života vo vesmíre, klimatické zmeny a ekológiu, zdravie, wellness a spiritualitu. Okrem predstavenia prevratných inovácií sa tu organizujú aj špeciálne workshopy a prednášky najväčších svetových kapacít.

Deti si môžu užiť zážitok v otvorenom svete v prostredí Future Heroes (Hrdinovia budúcnosti), čo je špeciálny priestor určený na to, aby deti využili svoj potenciál. Hostia by sa tiež mali zastaviť na vyhliadkovej plošine na druhom poschodí – nachádza sa v „prázdnom priestore“ múzea a ponúka pohľad zblízka na hladký vnútorný plášť fasády a panoramatický výhľad na rýchlo sa rozvíjajúce centrum Dubaja.

Centrum umenia Jameel

image
Dubai Tourism

Moderné umelecké diela objavíte v umeleckom centre Jameel, kde kreativita zdanlivo nepozná hraníc. Táto nezávislá umelecká inštitúcia je známa ako prekvitajúca umelecká komunita, ktorá pravidelne vystavuje fascinujúce a podmanivé diela. Inštitúciu, ktorá sa nachádza v oblasti Jaddaf Waterfront v Dubaji, založila a podporuje organizácia Art Jameel.

Príďte sa pobaviť o budúcnosti moderného umenia v otvorenom a udržateľnom prostredí so zmyslom pre spoluprácu. Obdivujte otvorené a prístupné interiéry aj exteriéry a navštívte rozľahlé záhrady, amfiteáter s kapacitou 200 miest a park plný sôch Sculpture Park – vonkajšiu galériu s fantastickými výtvormi rôznych umelcov.

Galéria Ayyam

image
Ayyam Gallery

Úžasná galéria moderného umenia Ayyam bola založená v roku 2006 v sýrskom Damasku a reprezentuje kompletnú škálu špičkových umelcov zo Stredného východu, ktorým sa dostalo medzinárodného uznania v múzeách po celom svete.

Milovníci umenia majú v Dubaji možnosť prezrieť si krásne umenie Stredného východu v dvoch galériách Ayyam. V pobočkách galérie Ayyam na Alserkal Avenue a v DIFC môžu milovníci umenia obdivovať jedny z najzaujímavejších kúskov moderného umenia v Dubaji.

Alserkal Avenue

image
Dubai Tourism

Ide o prvú štvrť tohto typu v Spojených arabských emirátoch, ktorá vznikla pod vedením Rema Koolhaasa, laureáta Pritzkerovej ceny za architektúru. Bývalá priemyselná oblasť v centre Dubaja, Alserkal Avenue, teraz zahŕňa takmer 40 skladiskových budov, ktoré prešli rekonštrukciou a stali sa z nich galérie, tanečné štúdiá, kvalitné kaviarne a ďalšie podniky. Od jej skromných začiatkov v podobe jedinej galérie v roku 2008, sa postupne rozrástla a stala sa prameňom kultúry a tvorivosti a v súčasnosti je jedným z popredných umeleckých centier v regióne. Medzi obľúbené miesta patrí napríklad artové kino Cinema Akil, hipstersky ladená kaviareň Nightjar Coffee a galéria Leila Heller Gallery.

Historická čtvrť Al Fahidi

image
Dubai Tourism

Objavte kultúrne dedičstvo Dubaja a architektúru historickej štvrti Al Fahidi, ktorá sa rozkladá na brehu zátoky Dubai Creek a predstavuje dôležitú lokalitu kultúrneho dedičstva so zachovalou a nedotknutou pôvodnou infraštruktúrou z 19. storočia.

Tradičné veterné veže postavené z kameňa, sadrovca ​​a palmového a santalového dreva, tvoria iba malú časť histórie štvrti Al Fahidi. Každá ulička, kľukatá cestička aj veterná veža v sebe skrývajú príbeh života v dobách pred vznikom siedmich emirátov.

Vydajte sa kľukatými uličkami a objavte viac než 50 pamätihodností - múzeí, umeleckých galérií, špeciálnych akcií a tradičného jedla. Začať môžete napríklad v Centre šejka Mohammeda bin Rašída Al Maktúma pre kultúrne porozumenie, kde vás miestna kultúra priam pohltí. Ďalšou zastávkou môže byť úžasné múzeum mincí. Je tu vystavených viac ako 470 vzácnych mincí, ktoré vypovedajú o menových systémoch britského impéria, Indie a okolitých zemí v období pred získaním nezávislosti.

K ďalším zaujímavostiam patria budovy Sympózium House a Events House, kde sa často konajú kultúrne podujatia a aktivity spojené s kultúrnym dedičstvom, napríklad ukážky miestnych remeselníkov. Určite si nenechajte ujsť dom kaligrafie Calligraphy House (Dar Al Khatt), ktorý sa špecializuje na arabskú kaligrafiu a všetko, čo s touto tvorivou formou umenia súvisí. Navštívte aj dom Municipality House, ktorý je pozoruhodnou ukážkou tradičnej dubajskej architektúry.

 

Sledujte kalendár akcií v Dubaji, aby vám neunikla žiadna akcia v okolí, najmä umelecký veľtrh Sikka Art Fair a týždeň kultúrneho dedičstva Heritage Week.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. október 2024 05:11