Smoothie je ospevované, ale vo finále môže uškodiť.dreamstime
StoryEditor

Smoothie ako liek ALEBO JED? Známy odborník pred týmto trendom varuje!

21.05.2024, 19:00
Životný štýl

Čerstvé ovocie, dokonalá jemnosť a ešte aj lahodná a zdravá kombinácia chutí, ktorá nás výborne zasýti. Pojem smoothie je čoraz populárnejší a v posledných rokoch si získal tisícky priaznivcov. Avšak je tak skutočne zdravé, alebo ide o mýtus? Mali by sme ho pravidelne zaraďovať do nášho jedálnička, alebo naopak ho radšej vynechať? Na tieto otázky nám odpovedal doktor Mariána Oltmana, hepatológ a imunológ​. Jeho stanovisko je v tomto prípade jednoznačné!

V dnešnej dobe sme presýtení informáciami o tom, čo robiť alebo nerobiť aby sme mali zdravé telo, krásnu pleť a stopercentne pozitívne naladenie. Veď to poznáte, milión rád a návodov, z ktorých minimálne polovica pravdepodobne fungovať nebude.

Dlhé roky je populárna informácia, že ovocím a zeleninou nič nepokazíme. Lenže aby sme ušetrili čas a prijali jednorázovo čo najviac vitamínov začali sme siahať po smoothie nápojoch. Do mixéru hodíte čo chcete a koľko chcete. Niekedy s mliekom či proteínom. Každý podľa chuti. Lenže nie je to také "terno" ako by sa zdalo. Z omylu nás vyviedol Mariána Oltmana, hepatológ a imunológ, ktorý má v ordinácii nejedného pacienta čo sa dal na tento životný štýl. 

Doktor Oltman je presvedčený o tom, že sila rozmixovaného ovocia môže skôr škodiť ako prospievať. Faktom je, že najdôležitejšou zložkou ovocia je fruktóza. Odborne povedané, časťou ovocia je jednoduchý monosacharid. Ten sa vstrebáva v našej  pečeni. Laicky povedané v ovocí je veľké množstvo cukru s vysokou sladkosťou. A to je problém. 

Fruktóza ako lepšia alternatíva pre našu peňaženku?

Pre lepšiu predstavu fungovania tohto cukru Mudr. Oltman uviedol príklad. Fruktóza má veľmi vysoký index vyvolania sladkosti. Paradoxne, je teda oveľa sladšia ako klasický cukor. Keby sme naše nápoje začali namiesto klasického cukru sladiť fruktózovým, boli by oveľa zdravšie a stačilo by jej podstatne menej. Sladkú chuť by sme cítili oveľa výraznejšie preto by sme z množstva ubrali. Takže by sme ušetrili a ešte by sme pridali aj na vitamínoch! Takto to, ale nefunguje. Má to háčik.

Odborník Marián Oltman je presvedčený, že s množstvom fruktózy to nie je také jednoduché. Mali by sme si dávať veľký pozor, koľko jej prijímame. Aby sa nám pri ovocí nestalo, že bude zlý sluha a ešte horší pán: Denne sme schopní spracovať zhruba 50 gramov fruktózy. Je to však individuálne. Spracovať ju dokáže len naša pečeň. Ak to prekročíme, stane sa, že naša pečeň začne trpieť. Vedie to k tomu, že sa nám rapídne zhoršia pečeňové testy.“

image

Mudr. Mariána Oltmana - hepatológ, imunológ.

archív

Namiesto očakávaných výsledkov "prúser"

Takže ak to s porciami ovocia v dennej dávke neodhadneme, urobíme viac škody ako osohu. Očakávali sme výsledky v podobe štíhlejšej postavy či hladkej pleti. Avšak vo finále sa nám môžu závery, ktoré sa nám dostavili boli úplne opačné. Zlé pečeňové testy a preťažený organizmus. Toto sme určite rannou dávkou ovocného smoothie docieliť nechceli.

Žiadne klobásy nejem a tuky pribúdajú?

Často sa stretávame s myšlienkou, že zvýšené tuky a nezdravé telo máme len zo všeobecne známych,,nezdravých“ potravín. Pravda je však úplne inde.

Ak to preženieme so spomínanou fruktózou a na raňajky si dáme kilo rozmixovaného ovocia, množstvo tukov v tele sa začne giganticky zvyšovať. Náš organizmus začne mať pri nadmernej a pre neho neprirodzenej konzumácii pocit, že sa musí brániť a vytvorí si tak oveľa väčšie množstvo tuku: ,, Mám veľa pacientov, ktorí v rámci zdravého životného štýlu začali piť smoothie. Ráno =  desať kíl pomixovaných jabĺk. Na jednu porciu zjedli také množstvo fruktózy, ktoré ich pečeň nebola schopná spracovať a mimoriadne sa im zhoršili spomínané pečeňové testy. Keď tieto extrémne dávky vysadili, behom dvoch mesiacov sa im testy znormalizovali.“

Dospeli sme k záveru, že napriek mnohým pozitívam ovocia so sebou prináša aj niekoľko negatív. Ako teda dospieť ku skutočne zdravému telu? V podstate, je to celkom jednoduché. Netreba zabúdať na starú dobrú radu, že všetkého veľa škodí! Nie nadarmo staré mamy hovorili, že jedlo je naším liekom, ale môže byť aj jedom.

ANKETA
Patríte k milovníkom smoothie?

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 01:38