Čisté obliečky rovná sa zdravá pleť.dreamstime
StoryEditor

Za niektoré problémy môže aj váš vankúš. Ako často by ste ho mali meniť?

08.04.2024, 14:00
Životný štýl

Ako často meníte posteľnú bielizeň? Už ste sa niekedy zamysleli nad tým, čo všetko sa zachytáva na vašom vankúši? Okrem kozmetiky, ktorú ste si pred spaním naniesli na tvár je to aj pot či čiastočky odumretej kože. A práve to vám môže spôsobiť problémy na vašej pleti.

Výmena obliečok jedenkrát za mesiac určite nestačí. Aspoň vankúš meňte minimálne raz za dva, no ideálne raz za týždeň.

Zdroj baktérií

Do perín si väčšinou líhate osprchovaní a čistí. Väčšina žien po sprche nezabúda ani na krémovanie tela. A tvári venujte určite ešte oveľa viac tak pozornosti, ako aj produktov. Nie všetky sa však 100 percentne vstrebú do pleti a zvyšky z nich sa zachytia aj na vankúši. A noc čo noc si ich roznášate opäť po pleti. Samozrejme už so značnou dávkou baktérii, ktoré sa na obliečkach stihli rozmnožiť. V kombinácii s potom, slinami a tiež odumretými čiastočkami kože to je ideálne prostredie pre tvorbu akné. A mimochodom, všetko sa to zachytáva aj na vašich vlasoch, takže sa nemôžete čudovať, že sa napríklad oveľa rýchlejšie mastia.

Na materiáloch záleží

Ak sa vám aj nechce prezliekať všetko vrátane plachty, aspoň obliečku vankúša meňte pokiaľ možno čo najčastejšie. Jedenkrát za týždeň je optimálne, no viac ako dva týždne by ste ju určite nemali používať. Dôležitý je tiež materiál, z ktorého sú vaše obliečky zhotovené. Kvalitnou bavlnou, ktorá je šetrná k vašej pleti a navyše zachytáva vlhkosť nič nepokazíte. No dajte šancu aj hodvábu. Okolo neho vznikol sa posledné roky poriadny boom a zrejme celkom oprávnene. Okrem iných benefitov neotláča tvár tak ako iné materiály a bráni tak vzniku prvých vrások.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 14:10