Vytiahli ste z práčky sveter, ktorý je o niekoľko veľkostí menší?dreamstime
StoryEditor

Zrazil sa vám sveter? Pomôže vám prípravok na vlasy, ktorý máte určite doma

10.01.2024, 08:00
Životný štýl

Aj vám sa pri praní vášho obľúbeného oblečenia „zadarilo“ a z práčky ste vytiahli kúsky, ktoré sú zrazu o niečo menšie než tie, ktoré ste dávali do práčky? Neprepadajte panike! Zrazené oblečenie sa dá zachrániť. Pomôžu vám s tým prípravky, ktoré máte bežne doma.

Ak ste pri praní zvolili zlý program, prípadne vyššiu teplotu, ktorá pre daný materiál nie je vhodná, zrejme vás bude čakať nepríjemné prekvapenie.

Správne pranie

Najmä materiál ako vlna je veľmi citlivý nielen na samotnú teplotu v ktorej oblečenie z nej periete, ale aj na zvolený program. A v neposlednom rade by ste mali použiť aj správny prací prostriedok. Len vďaka tomu bude mať vaše oblečenie oveľa dlhšiu životnosť. Nerozťahá sa, vlákna ostanú pevné, oblečenie nebude strácať svoj tvar, ani farbu.

image

Namočte sveter do vlažnej vody s kondicionérom.

dreamstime

Zrazený sveter

No viete ako to chodí...aj majster tesár sa niekedy utne. Stačí chvíľka nepozornosti a z vášho obľúbeného kúsku sa behom pár minút môže stať obľúbené oblečenie vašej o niekoľko rokov mladšej dcéry. No aj zrazený sveter viete zachrániť. V prvom rade budete potrebovať vlažnú vodu. Na teplotu si tentokrát dajte poriadny pozor. A budete musieť obetovať aj váš kondicionér na vlasy. No verte či nie, funguje to a bude to stáť za to. Práve kondicionér, prípadne detský šampón obsahujú zložky, vďaka ktorým sa stiahnuté vlákna trošku povolia. Sveter namočte do lavóra s vlažnou vodou, v ktorej ste rozpustili kondicionér. Nechajte pôsobiť aspoň 15 minút. Následne sveter vyberte a vodu vymeňte za čistú, tentokrát bez použitia prípravkov. Ponorený sveter nechajte vo vode opäť aspoň 15 minút. Hotovo. Teraz prichádza druhá, pomerne dôležitá časť. Sveter rozhodne nestláčajte ani nijako inak nežmýkajte. Najlepšie z neho vodu odstredíte tak, že ho položíte na hrubšiu osušku a zrolujete sveter priamo do nej. Tá z neho vysaje pomerne dosť vody. Potom sveter položte na ďalší väčší uterák, alebo osušku a snažte sa ho čo najviac ponaťahovať do pôvodného stavu. Vďaka vode a kondicionéru to bude hračka. Sveter nechajte voľne schnúť na rovnej ploche na uteráku a z času na čas ho trošku ponaťahujte.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 02:55