Vianoce sú bezpochyby aj o dobrom jedle. Práve pri ňom sa rodina stretáva a užíva si vzájomnú prítomnosť a spoločne strávené chvíle. Na čo by ste počas Vianoc pri príprave stola nemali zabudnúť?
Kedy začať večerať?
Každá rodina má počas Štedrého dňa iné tradície, no väčšina sa odoberá k sviatočnému stolu okolo sedemnástej a osemnástej hodiny. No sú samozrejme aj takí, ktorí sa riadia svojim hladom a večeru si dajú o niečo skôr, prípadne tí, ktorí nikdy nestíhajú a to ani počas Štedrého dňa. Podľa niektorých tradícii by ste k štedrovečernému stolu mali zasadnúť s východom prvej hviezdy.
Prestieranie
Aj prestieranie má podľa niektorých tradícii svoje pravidlá. Prvou je prestieranie párneho počtu tanierov. A to vrátane taniera navyše. V niektorých domácnostiach je určený pre náhodného pocestného, v iných pre zosnulých, na ktorých nezabúdajú ani počas sviatkov. V prípade nepárneho počtu tanierov povera hovorí, že sa do domu môže vkradnúť nešťastie.
Čo nesmie chýbať
Na prestieraní slávnostnej tabule by ste si mali dať záležať. Stôl však určite nemusí byť preplnený a určite by na ňom nemalo byť nič navyše. Mobilné telefóny či iné zariadenia aspoň počas slávnostných dní odložte. Na stôl za žiadnych okolností nepatria. Dekorácie samozrejme dotvárajú sviatočnú atmosféru, no ak máte menší stôl, prispôsobte mu ich veľkosť a množstvo. Váza či ikebana by nemala byť príliš vysoká, aby nebránila ostatným dobre na seba vidieť.
Všetko na stôl
Ďalšou tradíciou, ktorú mnohí dodržiavajú je, že na sviatočný stôl dajú všetko jedlo. Od oblátok cez vianočnú polievku až po šalát a rybu. Je to preto, aby od sviatočného stola nikto neodchádzal. Ak to veľkosť vášho stola nedovoľuje, pokojne použite príručný stolík, na ktorom budete mať dobroty od výmyslu sveta poukladané a po ruke.