Na niektoré činnosti počas Štedrého dňa radšej zabudnite.dreamstime
StoryEditor

Na tieto práce počas Štedrého dňa zabudnite! Inak vás to nasledujúci rok môže dobehnúť

23.12.2023, 08:00
Životný štýl

Poverami sú opradené celé vianočné sviatky, no najmä Štedrý deň. Či im už veríte, alebo nie, šťastie v žiadnom prípade netreba pokúšať. Upracte a operte radšej do dvadsiateho štvrtého decembra. A na Štedrý deň obchádzajte zďaleka aj metlu!

Poverám verili najmä naši predkovia. Kto vie, či boli založené na reálnom základe, alebo si práve prostredníctvom nich vysvetľovali udalosti, ktoré  ich postretli.

Ihlu obchádzajte

Všimli ste si dierku na oblečení, odpadol vám gombík, alebo si len chcete skrátiť dlhú chvíľu pletením zimných šálov? Tak počas dvadsiateho štvrtého decembra na to radšej zabudnite. Podľa niektorých povier by sa vám mohli vykrútiť prsty. Iné zas tvrdia, že rodine prinesú smolu.

Upracte deň vopred

Každá gazdinka chce mať počas vianočných sviatkov vyupratovaný celý dom. No niekedy sú práve týždne či dni pred Vianocami také hektické, že na posledné upratovacie práce zostane čas len na Štedrý deň. Aj toto údajne prináša smolu. Doladiť pár detailov je síce v poriadku, no ak ste veľké upratovanie do Štedrého dňa nestihli, radšej ho nechajte po sviatkoch. Neuveríte, ale Vianoce budú aj ak máte špinavé okná, aj keď nebudete mať naleštené všetky zrkadlá a dokonca aj v prípade, že sa kde tu bude povaľovať nejaká zabudnutá vec. Naši predkovia tiež verili, že ak by ste počas Štedrého dňa zametali, vymietli by ste z domu duchov zosnulých príbuzných, ktorí vás prišli navštíviť.

Neperte!

Aj pranie by ste mali stihnúť pred samotnými Vianocami, alebo potom naplňte práčku až po nich. Existuje povera, že práve pranie či vešanie bielizne môže spôsobiť smrť niektorého z príbuzných. Zakázané je tiež vešanie, skladanie či žehlenie opratého oblečenia.

Nezabudnite na darčeky

Hovorí sa, že ten, kto na Štedrý deň nikoho neobdaruje, pocíti v ďalšom roku na vlastnej koži biedu. To isté platí aj v prípade, ak ste ostali niekomu niečo dlžní. Dlhy si vyplaťte pred Vianocami. A nezabudnite na darčeky. Nech máte všetkého dostatok aj nasledujúci rok.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. máj 2024 14:30