Štedrovečerné menu sa v jednotlivých regiónoch Slovenska líši.dreamstime
StoryEditor

Aký kraj, taký mrav...Takto sa líši jedálniček v niektorých kútoch Slovenska

24.12.2023, 08:00
Životný štýl

Aj vás vždy zaujíma, aké zvyky majú vaši priatelia, kolegovia či známi z iných kútov Slovenska? Niektoré vás určite veľmi prekvapia, iné zarazia, no aj pobavia. Skutočne platí, že aký kraj, taký mrav. Ako je na tom západ Slovenska a na čom si pochutnávajú na východe?

Niektoré tradície no aj jedlá z iných krajov Slovenska môžu byť pre vás veľkou neznámou. Nielen že netušíte ako chutia, no mnohokrát nemáte poňatia ani ako vyzerajú...

Západné Slovensko

Ak by ste si mysleli, že aspoň jednotlivé kraje budú v štedrovečerných tradíciách jednotné, ste na omyle. Vo väčšine rodín sa stretli ľudia z rôznych kútov Slovenska a každý si na vianočný stôl donesie niečo z toho svojho regiónu. Západné Slovensko však predsa len po väčšine na Štedrý deň varí kapustnicu, rybu a klasický zemiakový šalát. Kapustnica na rozdiel od iných regiónov býva aj s mäsom. V niektorých prípadoch sa namiesto šalátu pripravujú pečené zemiaky a tiež zemiaková kaša. No v mnohých domácnostiach by ste namiesto kapustnice našli aj šošovicovú či hubovú polievku, ale aj rybaciu polievku, pripomínajúcu halászle. Nechýbajú oblátky s medom a cesnakom a tradíciou je tiež koláč zvaný štedrák, ktorý nechýba na sviatočnom stole práve v okolí Bratislavy.

Stredné Slovensko

Podobne ako v predošlom prípade, ani tu by ste v každej rodine nenašli rovnaké menu. No kapustnica jednoznačne prevláda. Veriaci však počas Štedrého dňa držia pôst a počas tohto dňa okrem ryby nejedia žiadne iné mäso. Tradične na tanieri nechýba kapor a zemiakový šalát a pred večerou si okrem oblátky doprajú aj kúsok cesnaku. Možno ste už viackrát počuli o bobáľkoch, opekancoch či pupákoch. Ide stále o jedno a to isté jedlo. Malé buchtičky, ktoré sa podávajú s makom, maslom a mliekom.

Východné Slovensko

Východné Slovensko má skutočne štedrú, niekoľko chodovú večeru. Kúsok jabĺčka, oblátka s medom a kapustnica, alebo hubová polievka nesmú chýbať. Do kapustnice však na rozdiel od zvyšku Slovenska pridávajú aj ryžu či paradajkový pretlak. Niektoré rodiny ju pripravujú bez mäsa, iné aj s ním. Pred kaprom však nevynechajú ešte jeden chod, pirohy. Kapustové, zemiakové či bryndzové nesmú na stole počas Štedrého dňa v tomto kúte Slovenska chýbať.  Kým kedysi bola ryba počas Vianoc samozrejmosťou, dnes ju často ľudia vymieňajú za klasický rezeň. Aj kapra nahrádza losos, tuniak či iné druhy tak morských ako aj sladkovodných rýb.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
03. máj 2024 07:43