Plavky radšej perte ručne.dreamstime
StoryEditor

Ako správne vyprať plavky? Vyvarujte sa chýb, kvôli ktorým stratia svoj tvar aj pružnosť

02.08.2023, 08:00
Životný štýl

Funkčné oblečenie, vlna, hodváb. To všetko sú materiály, ktoré len tak nehodíte do práčky medzi ostatné veci. A rovnako by ste mali pristupovať aj k plavkám. Najmä ak chcete, aby si svoju farbu, tvar a pružnosť zachovali čo najdlhšie.

Plavky sú vyrobené z materiálov, ktoré sú náchylné na oveľa rýchlejšie opotrebovanie. Slaná voda či voda z bazénov na nich zanechajú stopy. Snažte sa aspoň o šetrné pranie, ktoré nenapácha ďalšie škody.

Na práčku zabudnite

Plavky by ste mali zásadne prať v rukách. Výnimku môžete urobiť len v prípade, že máte na práčke program jemného prania, prípadne ikonku samotných plaviek. Použiť môžete tekutý prací prostriedok, no aviváž v tomto prípade vynechajte. S materiálom, z ktorých sú plavky vyrobené sa nemajú veľmi v láske.

Vlažná voda

Plavky by ste mali prať po každom vždy, keď ich máte na sebe. A to nie len z hygienických dôvodov. Predsa len, aj spodnú bielizeň periete po každom použití. Plavky treba prať aj preto, aby ste z nich odstránili chlór či iné prípravky, ktoré sa používajú do bazénov. Rovnako tak slanú vodu a piesok. To všetko vplýva nie len na to, ako budú vaše plavky vyzerať, ale aj na to, či si zachovajú svoj tvar a pružnosť. No pozor na teplotu vody. V žiadnom prípade by nemala byť príliš teplá, alebo horúca. To, čo vlákna v plavkách nepoškodí je vlažná voda.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
06. máj 2024 05:23