Getty Images
StoryEditor

Už nenosíme peňaženky plné peňazí, postačí nám karta, mobil alebo hodinky

30.06.2023, 00:00
Životný štýl

Každá z nás musí niekoľkokrát denne vytiahnuť peňaženku. Platíme popoludňajšiu kávu s kolegyňou, chceme si dopriať novú kabelku, alebo treba doplniť zásoby v chladničke. Dnes už ale nemusíme nosiť peňaženku plnú bankoviek a mincí. Rýchlejšie zaplatíme mobilom či smart hodinkami. A navyše je to i bezpečné.

Karta či hotovosť?

Ak sa vyberieme ku kaderníčke alebo kozmetičke, poväčšine si dopredu pripravíme hotovosť, pretože sme zvyknuté na to, že menšie prevádzky zatiaľ nemajú platobné terminály. Pri väčších nákupoch, v reštauráciách, hoteloch, online obchodoch a mnohých iných službách je už karta samozrejmosťou pre väčšinu z nás. Nosiť veľkú peňaženku nabitú peniazmi dnes už skrátka nie je moderné a ani bezpečné. A potvrdzujú to aj módne trendy, ktoré fandia malým praktickým kabelkám, do ktorých sa zmestí maximálne telefón, kľúče od auta a rúž. Drvivá väčšina Slovákov uprednostňuje bezhotovostné platby pri sume nad 20 eur. Niektorí zákazníci už zásadne odmietajú prevádzky a služby, ktoré neponúkajú možnosť bezhotovostnej platby. 

image
stock.adobe.com

Jednoduché a bezpečné

K štýlovej žene dnes už jednoducho patrí platobná karta a mobil. V mestskej džungli treba rátať s tým, že myslíme na bezpečnosť. Keďže nemusíte nosiť veľké množstvo hotovosti so sebou, výrazne tým znižujete riziko krádeže alebo straty vašich peňazí. Okrem toho, platobné karty majú funkciu ochrany proti podvodom a možnosti blokovať kartu v prípade stratenia alebo krádeže. Navyše viete presne koľko peňazí a kde ste minuli, a tak si môžete svoje budúce výdavky lepšie ustrážiť. Mnohé platobné karty navyše ponúkajú program odmien a výhod či zľavy vo vybraných obchodoch, a tie určite potešia dušu a srdce nákupnej maniačky, ale aj praktickej ženy.

Naša čitateľka Ivana sa s nami podelila so svojimi skúsenosťami s platobnou kartou. „Vďaka platobnej karte som objavila spôsob, ako si splniť svoje sny a vášne. Tým, že platím kartou, získavam rôzne bonusy a zľavy. Spolu s kamarátkami sme začali objavovali akcie a výhody spojené s platobnou kartou, navzájom si radíme, v ktorých obchodoch nájdeme najlepšie ponuky a ako najefektívnejšie využiť bonusové body. Môžem si dopriať značkové oblečenie, kozmetiku a doplnky za výhodné ceny. Zároveň mám podrobný prehľad o výdavkoch, čo mi pomáha byť finančne zodpovednou.“

Platby mobilom a hodinkami sú stále jednoduchšie

Čoraz väčším trendom sa stávajú platby mobilom a hodinkami. Zaplatiť takto môžete napríklad za donášku jedla, ale aj v kamenných obchodoch i e-shopoch. Netreba hľadať na dne kabelky kartu, pamätať si PIN, či uvažovať nad tým, či platobná karta nezostala doma v inej kabelke, ktorá sa nám k dnešnému outfitu nehodila. Navyše, všetky platby mobilom či hodinkami sú chránené rovnako ako platby kartou. Podľa prieskumu spoločnosti Visa až 75 % Slovákov pozná okrem platby kartou aj tieto formy úhrad.

image
Getty Images/iStockphoto

Výhody platby Visa kartou v mobile:

  • Pohodlnosť: Rýchlo a jednoducho zaplatíte svojim mobilom, stačí ho len priložiť ku kompatibilnému terminálu a transakcia je dokončená.
  • Rýchlosť: Platba telefónom je rýchlejšia než tradičné spôsoby platby. To je zvlášť užitočné, keď čakáte pri platení v rade.
  • Bezpečnosť: Je to bezpečné rovnako ako pri platbe kartou, vaše platobné údaje sú šifrované a bezpečne uchované v digitálnom prostredí.
  • Bez starostí: Nemusíte si pamätať PIN, pretože transakciu overujete tvárou alebo odtlačkom prsta. Pri strate telefónu nemusíte meniť kartu, iba si vložíte kartu do nového telefónu.
  • Prehľadnosť: Platenie telefónom alebo hodinkami zahŕňa použitie aplikácií mobilného bankovníctva, v ktorých môžete v reálnom čase sledovať svoje výdavky. 

Bezpečnejšie platby cez internet

Spoločnosť vydávajúca kartu vás chráni proti zneužitiu karty alebo pri nedodaní zaplateného tovaru v internetovom obchode. Napríklad pri platobnej karte Visa môžete využiť výhodu – Zásadu nulovej zodpovednosti,v prípade, ak sa stane niečo podozrivé. Ak vás na internete osloví nejaký pekný svetrík, nemusíte sa už báť. Visa vás chráni a v prípade podvodného e – shopu o svoje peniaze neprídete. „Rada si pozerám módne stránky na Instagrame, veľakrát nájdem aj výhodné ceny, ale bála som sa, že by nejaký zahraničný neoverený e-shop zneužil moje údaje,“ povedala nám Ivana, ktorá už na platby Visa kartou nedá dopustiť. Túto výhodu môžete využiť napríklad aj v prípade, že ste si objednali z e-shopu tovar, a ten vám vôbec nedorazil, alebo vám prišiel poškodený, prípadne aj prišiel, ale úplne nezodpovedá tomu, čo ste si objednali.

Ako vidíte, naozaj sa nie je čoho obávať, bezhotovostné platby sú rýchle, bezpečné a sú IN. 

 

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Visa.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 09:08