Výstava diel Alfonza Muchu v Piešťanoch.Martin Palkovič
StoryEditor

Tip na výlet: Maliar Alfonz Mucha sa vrátil do Piešťan. Prišli aj tieto osobnosti

17.05.2023, 10:10
Životný štýl

Svetoznámy maliar Alfonz Mucha sa pripomína krásnou výstavou. Jeho pravnuk sprístupnil v Piešťanoch diela známeho umelca. Na veľkolepé otvorenie Muchovej cesty prišli aj tieto známe osobnosti.

Piešťany sa stali súčaťou projektu s názvom Muchova cesta. Z iniciatívy Nadácie Mucha vznikol jedinečný projekt mapujúci vplyv maliara Alfonsa Muchu na neskoršie generácie umelcov. V roku 2023 sa Piešťany stali súčasťou tohto projektu. Čo presne to znamená?

V najväčšom slovenskom kúpeľnom meste trávil maliar veľa času, vznikali tu skice k jeho slávnemu dielu Slovanská epopeja. A práve piešťanským kúpeľom maliar vďačil aj za vyliečenie dcéry Jaroslavy. Svoju vďaku prejavil tým, že kúpeľom daroval svoj obraz Buď pozdravený požehnaný prameň zdravia!, ktorý je od mája 1932 až dodnes umiestnený v reštaurácii hotela Thermia Palace. Na pomyselnej mape maliarových životných ciest preto Piešťany nemôžu chýbať. Výstava v Napoleonských kúpeľoch Od mája do októbra 2023 boli v rámci tohto projektu otvorené tematicky prepojené výstavy v štyroch lokalitách južnej Moravy: Ivančice, Mikulov, Hrušovany nad Jevišovkou, Moravský Krumlov.

V jednotlivých lokalitách predstavili verejnosti oficiálne repliky Muchových najpopulárnejších litografií. Tie boli doplnené o originálne diela súčasných umelcov, ktorí sa Muchovým štýlom inšpirovali. Tento rok sa Muchova cesta rozšírila o Piešťany, diela sú vystavené v budove Napoleonských kúpeľov. Piešťany sú prvým miestom Muchovej cesty mimo Českej republiky. Čo hovorí John Mucha, vnuk Alfonsa Muchu „Kúpeľom patrí vďaka za uzdravenie mojej tety Jaroslavy. Alfonsov obraz Buď pozdravený požehnaný prameň zdravia! bude jednou z perál na náhrdelníku Muchovej cesty. Nie náhodou sa stal predlohou pre vytvorenie jednej z najkrajších poštových známok sveta. Muchovu cestu chceme rozširovať aj do miesti ako Praha, Barcelona, Paríž, Mníchov, Viedeň, Rím a Sofia.“ Niečo o Nadácii Mucha Jej poslaním je chrániť a zachovať rodinnú zbierku, ktorá je najväčšou kolekciou prác Alfonsa Muchu na svete, a tiež propagovať jeho dielo. Predsedom správnej rady nadácie je maliarov vnuk John Mucha. Nadácia usporiadala po celom svete viac ako 50 výstav, na ktorých sa vyše 6,5 milióna návštevníkov zoznámilo s dielom Alfonsa Muchu. Otvoriť tento krásny projekt prišla herečka Zuzana Mauréry či moderátorka Karin Majtánová.

Liečili maliarovu dcéru

Pred vyše dvadsiatimi rokmi z Piešťan záhadne zmizol slávny originál Alfonsa Muchu. Keď sa v reštaurácii hotela Thermia Palace správne usadíte, môžete si okrem jedla vychutnávať aj pohľad na známu maľbu Alfonsa Muchu. No ešte pred pár rokmi to vyzeralo tak, že obraz v Piešťanoch už nikto viac neuvidí. Malo to byť ráno ako každé iné. Nočnému recepčnému sa končila služba a za normálnych okolností by sa už tešil do postele. Lenže dnes ešte nemohol. Bol to totiž práve on, kto v noci devätnásteho októbra zavolal na oddelenie ochrany kúpeľov, že sponad dverí hotelovej jedálne zmizol obraz Alfonsa Muchu. Piešťany mal rád Majster secesného štýlu Alfons Mucha zavítal do Piešťan v čase, keď už bol známym maliarom. Na jeho sláve mala veľký podiel spolupráca s dobovou hviezdou – francúzskou herečkou Sarah Bernhardtovou.

image

Alfonz Mucha mal Piešťany v obľube.

Martin Palkovič

Do piešťanských kúpeľov, kde sa schádzala smotánka z celého sveta, prišiel Alfons Mucha oddychovať, no počas ozdravného pobytu predsa len aj trochu pracoval. Práve v Piešťanoch vznikli skice k jeho dielu Slovanská epopeja. V kúpeľoch sa uzdravovala aj maliarova dcéra, ktorej Piešťany prinavrátili zdravie. Umelec sa za to piešťanským kúpeľníkom poďakoval darovaním obrazu s dlhým, no výstižným názvom Buď pozdravený, požehnaný prameň života.

Maľoval ho na mieru do päťuholníkového priestoru nad dverami jedálne hotela Thermia Palace. Hlavným motívom diela je uzdravenie dievčaťa sediaceho v kresle. Na kolenách mu spočíva dievčina v piešťanskom kroji a žena v podobnom kroji na pravej strane obrazu podáva uzdravujúcemu sa dievčaťu červenú ružu. Podľa predpokladov je dievča v kresle zobrazením maliarovej dcéry.

Na výstave nájdete 118 diel Alfonza Muchu a výstava je do 31. októbra. Tak si ju nenechajte ujsť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 14:18