Niektoré izbové rastliny sú viac než len dekorácia.pexels
StoryEditor

Hľadáte funkčnú čističku vzduchu? Tieto rastliny si s tým poradia bez problémov

03.04.2023, 14:00
Životný štýl

Chýba vám vo vašej domácnosti zeleň? Ak sa rozhodnete dokúpiť si pár kvetín myslite na to, aby vo vašom byte neplnili len funkciu dekoratívneho prvku, ale aby boli aj funkčné. Kvety sú totiž skvelé prírodné čističky vzduchu. Tak prečo ich potenciál naplno nevyužiť?

Doma trávite až príliš veľa času na to, aby ste si nevytvorili okolo seba zdravé prostredie. Rovnako tak sa čistička vzduchu v podobe kvetu zíde aj vo vašej kancelárii.

Aloa vera

Aloa netreba nikomu zvlášť predstavovať, no skôr než to, že táto rastlina dokáže prečistiť vzduch sú vám známe jej hojivé účinky. Rez z aloa sa používa aj na zapály. So vzduchu bez problémov odstráni aj formaldehyd, ktorý je prítomný v mnohých veciach ktorými sa obklopujete. Vrátane kuchynských či hygienických vreckoviek, vlhčených obrúskoch, ale aj papierových taškách ktoré si domov prinášate z obchodu.

Palma bambusová

Ak k vám domov chcete priniesť trošku exotiky, určite si zadovážte palmu bambusovú. Je to rastlina, ktorá krásne vynikne takmer v každom interiéri a okrem už spomínaného formaldehydu si poradí aj s xylénom, ktorý sa nachádza v dyme z cigariet ale aj vo výfukových plynoch. Xylén sa bežne používa aj v tlačiarenskom priemysle či vo farbách.

Sansevieria trojpása

Túto rastlinu skôr poznáte pod názvom svokrine jazyky. Je to krásna rastlina, ktorá nie len že váš vzduch vyčistí, ale v neposlednom rade je dokázané, že práve tento kvet produkuje najviac kyslíku.

Fikus lesklý

Fikus by ste zrejme našli v nejednej slovenskej domácnosti. Niet sa čo čudovať, je obľúbený najmä pre svoj vzhľad a tiež nenáročnú starostlivosť. Fikus je rastlina ktorá váš vzduch očistí od trichlóretylénu, no údajne vašu domácnosť zbaví aj negatívnej energie a hnevu. Trichlóretylén sa nachádza v lakoch, lepidlách či farbách.

image

Fikus je skvelou čističkou vzduchu.

dreamstime

Brečtan

Ak práve nepatríte k tým ľuďom, ktorí sa vyžívajú v pestovaní rastlín a v ich starostlivosti, zadovážte si brečtan. Potrebuje minimum vašej pozornosti, je to popínavá rastlina, ktorá nevyžaduje žiadne špeciálne umiestnenie. Poradí si s už spomínanými negatívnymi chemikáliami ktoré sa bežne v ovzduší nachádzajú. Okrem toho však táto rastlina pohlcuje pachy a podporuje lepšie dýchanie.

image

Brečtan vyžaduje minimum starostlivosti.

pexels
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. máj 2024 08:02