V lete nastanú v obľúbenom Chorvátsku zmeny.
StoryEditor

Zmeny, ktoré vás čakajú na dovolenke v Chorvátsku. Buďte pripravení!

01.03.2023, 15:12
Životný štýl

Pokojne sa vám môže stať, že si v nedeľu nenakúpite. Nový návrh hovorí, že by mali byť obchody bežne v nedeľu zatvorené a obchodníci by si mohli vybrať 16 nedieľ v roku, počas ktorých budú pracovať. Okrem toho nebudete prepočítavať kuny.

Väčšina obchodov bude mať od 1. júla podľa vládneho návrhu zákona zatvorených v nedeľu a tiež počas štátnych sviatkov. Výnimku budú mať obchody v staničných halách, čerpacie stanice a zákaz sa nebude týkať ani trhov alebo trafík. Okrem toho od 1. januára tohto roku prišlo k zmene platby. Môžete oficiálne platiť v eurách namiesto chorvátskych kún. Ceny tovaru a služieb budú až do konca roka uvádzané v oboch menách.

Pracovný čas sa upravuje v predajniach. Ako uviedol chorvátsky minister, je zmenený  čas tak, že v nedeľu a počas sviatkov budú predajne zatvorené a maximálny týždenný pracovný čas, ktorý predajca rozdeľuje samostatne od pondelka do soboty, je stanovený na 90 hodín. O zmenách informujú chorvátske média.

Čo sa týka možnosti pracovať v nedeľu, ako uviedol, návrh zákona počíta so 16 pracovnými nedeľami počas celého roka. Navrhuje sa tiež, aby zákon nadobudol účinnosť 1. júla a z dôvodu prispôsobenia podnikateľských subjektov.

Predajca nezávisle určuje, ktorých 16 nedieľ v roku je pracovných, na základe individuálnych potrieb, sezónnosti, mikrolokácie a ďalších relevantných faktorov. 

Zmeny majú nastať od 1. júla

Na otázku, čo sa stalo s obchodníkmi, ktorí sa proti tomu postavili a ohlásili ústavnú žalobu, Filipović povedal, že vidia, že na túto tému panuje všeobecný konsenzus a každý má právo na nepracovať v nedeľu. „Zo 118 000 pracovníkov, ktorí sú zamestnaní v obchode, je 86 000 žien. Ide teda o pracovníkov, na ktorých sme mysleli, keď sme sa rozhodli regulovať prácu v nedeľu. Myslím si, že všetci obchodníci a živnostníci budú s týmto návrhom zákona spokojní. “, povedal.

Z obchodných reťazcov som v poslednom čase zažil všeličo, od niektorých som zažil vrcholnú korektnosť pohľadom na pozitívne príklady. Verím, že oni aj ďalší budú nasledovať a dajú na prvé miesto pracovníka, pretože zmyslom tohto zákona je umožniť každému tráviť nedeľu s rodinou a zvýši sa kvalita rodinného života. Nikto z obchodníkov nezlyhá, pretože nedeľa bude nepracovná,“ ozrejmil minister. Podľa zverejnených informácii sa to údajne na cenách neodrazí.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 09:20