S dobrými radami nebolo upratovanie nikdy ľahšie.
StoryEditor

30 praktických rád do domácnosti. Takto sa už nikdy pri upratovaní nezoderiete!

22.02.2023, 10:13
Životný štýl

Naše staré mamy mali odpoveď na všetko! Vedeli si rady s presolenou polievkou, ako aj s každou škvrnou na oblečení a dokázali poraziť takmer každý neduh silou prírody a generačných znalostí.

Otlačky prstov z vypínačov na svetlo odstránime pomocou ceruzkovej gumy. Ak gumu nemáme po ruke, môžeme poprosiť vnúčatá aby nám gumu požičali, keď prídu na návštevu.

Kachličkové medzery sú biele presne mesiac po vyšpárovaní a potom už nikdy. Naše staré mamy si však vedeli poradiť so zájdenými kachličkovými spojmi pomocou obyčajných domácich prísad. Zmiešaním prášku na pranie s vodou vieme vytvoriť zmes, ktorá špinu v medzerách povolí. Budeme potrebovať staršiu zubnú kefku, ktorou budeme medzery drhnúť. Čistota by sa mala ukázať okamžite, ale pri niekoľko ročnej špine môže procedúra vyžadovať viac opakovaní.

Mastný digestor dokáže vyčistiť rovnaká prísada, akou čistíme kachličkové medzery. Pomôže nám prášok na pranie zľahka zmiešaný s vodou, ktorý môžeme umiestniť do rozprašovača alebo si doň jednoducho namočíme handričku, ktorou mastnotu zotrieme.

Zapáchajúci odpad dokáže poriadne pokaziť príjemnú atmosféru voňavej domácnosti. Zápach odstránime rozpustením jedlej sódy alebo práškom na pečenie zmiešaným s vodou. Stačí ak to nalejeme do odpadu na noc a zápach do rána zmizne.

Pečieme hravo

Tuhé bielka pri šľahaní zvyknú byť bez mixéra výsledkom takmer polhodinového namáhavého miešania za pomoci metličky. Občas sa nám stane, že aj tak sa bielka spoja nedostatočne a ostanú skôr riedke. Na problém riedkych vaječných bielok aj po dlhšom šľahaní nám pomôže pár kvapiek citrónovej šťavy. S nimi bielka stuhnú na ideálnu tuhú hmotu.

Surová špageta nám vie poslúžiť na skontrolovanie koláča rovnako dobre, ako špajľa. Niekedy sa nám stane, že si pred pečením neskontrolujeme, či máme špajľu a začneme ju hľadať, až keď nám koláč pomaly kypí cez plech. Surová špageta sa nerozvarí, ale ľahko nám ukáže či je už koláč hotový podľa skupenstva v akom ju vytiahneme a samozrejme, podľa toho či sa na ňu koláč prilepí alebo nie.

Mäkké koláčové cesto môže spôsobiť aj ovocie, ktoré sme pred naplnením rozmrazili. Ak vyrábame ovocnú tortu z mrazeného ovocia, je lepšie ovocie nerozmrazovať a naplniť ním tortu presne v tom skupenstve, v akom je.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. máj 2024 08:03