S dobrými radami nebolo upratovanie nikdy ľahšie.
StoryEditor

30 praktických rád do domácnosti. Takto sa už nikdy pri upratovaní nezoderiete!

22.02.2023, 10:13
Životný štýl

Naše staré mamy mali odpoveď na všetko! Vedeli si rady s presolenou polievkou, ako aj s každou škvrnou na oblečení a dokázali poraziť takmer každý neduh silou prírody a generačných znalostí.

Cibuľa sa krája zo všetkých druhov zeleniny asi najkomplikovanejšie. Nech skúšame zadržať dych alebo zavrieť oči nezvykne to nijako zabrániť návalu sĺz pri jej krájaní. Ak by sme ale namočili cibuľu alebo nôž pred krájaním do studenej vody, vyhli by sme sa slzavému efektu.

Zemiakové cesto môžeme pre väčšiu hustotu zmiešať s trochou krupice. Po pridaní krupice sa cesto spojí v hutnú hmotu, s ktorou sa nám bude oveľa lepšie pracovať a výsledok bude nerozoznateľný od bežného zemiakového cesta.

Silný zápach pri varení karfiolu sa nám z domácnosti zvyčajne vetrá aj celé hodiny. Napriek tomu, nechceme karfiolové jedlá prestať variť, keďže sú také lahodné. Ak pridáme do hrnca pri varení karfiolu žitný chlieb, zamedzíme tak zápachu.

Hydroxid sodný vie byť obrovským pomocníkom pri varení strukovín ako sú hrášok alebo šošovica. Strukoviny sa vďaka nemu uvaria rýchlejšie a ponechajú si svoju pôvodnú farbu. Všetky dobre poznáme problém zašednutej strukoviny, ktorá nepôsobí ani zďaleka tak chutne ako v jej pôvodnej čerstvej farbe.

Šikovné upratovanie

Čierny čaj dokáže byť výborná prírodná alternatíva nahrádzajúca agresívny čistič na drevené podlahy. Drevené podlahy zvyknú byť veľmi citlivé ako na čistiace prostriedky tak na lux a vodu. Pre udržanie drevenej podlahy vo vynikajúcom stave môžeme použiť silnejší odvar čierneho čaju, ktorý podlahu nie len vyčistí, ale aj ochráni a rozjasní.

Čistenie radiátora je niekoľko hodinová špinavá práca s handričkou a víriacim prachom okolo hlavy. Ako si to všetko uľahčiť? Pod radiátor si rozprestrieme veľký mokrý uterák, ktorý bude zachytávať prach. Pripravíme si fén, ktorým zo zadnej aj vrchnej strany radiátora dostaneme nečistoty, ku ktorým by sme sa obyčajnou handričkou ani prachovkou nedostali.

Povlak na kuchynskom nábytku v podobe mastnoty a špiny, o ktorej ani netušíme kedy sa u nás v kuchyni objavila alebo ako dlho sa tam asi zbierala, dokážeme odstrániť jednoducho. Pomôže nám jedlý olej, ktorý nečistoty rozpustí, vďaka čomu ich potom stačí zotrieť handričkou a vyleštiť do sucha.

Špinavú mikrovlnku nám vyčistí obyčajná octová miska. Stačí ak ju ponecháme v mikrovlnke na niekoľko minút, teda kým nám špina z každého zákutia mikrovlnky nepovolí. Následne ju budeme schopné zotrieť handričkou. Odporúčame mikrovlnku vyčistiť po octovej kúre ešte raz za pomoci mokrej handričky, aby nám nezostal v mikrovlnke octový zápach.

Usadeniny v rúre na pečenie vieme dostať preč pomocou špeciálnej po domácky vyrobenej pasty. Budeme na ňu potrebovať len prášok do pečiva a pitnú vodu. Obe suroviny zmiešame do kopy a využijeme namiesto jari na handričku, ktorou rúru prečistíme.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
04. máj 2024 12:16