Vedci sa pozreli na výrobu kávy.
StoryEditor

Vedci zistili, ktorá káva zanecháva najäčšiu uhlíkovú stopu a škodí prostrediu

17.02.2023, 13:21
Životný štýl

Celosvetová spotreba kávy neustále rastie už takmer 30 rokov. Káva je jeden z najobľúbenejších nápojov na svete. Odhaduje sa, že naprieč všetými krajinami sa denne vypijú približne dve miliardy šálok kávy.

Už dlhšie sa diskutuje, že najškodlivejšie sú kávové kapsuly a ľudia by ich nemali používať. Obľúbenosť týchto kapsúl rozdelila verejnú mienku, pretože tento spôsob prípravy, ktorý využíva jednorazové individuálne balenie, je škodlivý pre životné prostredie. Vedci v časopise The Conversation skúmali štyri spôsoby prípravy kávy.  

Znečistenie vyplývajúce z prípravy kávy doma je len špičkou ľadovca. Predtým, ako si vychutnáte šálku kávy, prechádza niekoľkými krokmi, počnúc poľnohospodárskou produkciou kávových zŕn, ich prepravou, pražením a mletím zŕn až po ohrev vody na kávu a umývanie pohárov, do ktorých sa nalieva. Tieto kroky, spoločné pre všetky spôsoby prípravy kávy, spotrebúvajú zdroje a vypúšťajú skleníkové plyny.

 

Pre adekvátne porovnanie uhlíkovej stopy viacerých spôsobov prípravy kávy je dôležité zvážiť celý ich životný cyklus: od výroby kávy, cez výrobu obalov a strojov až po prípravu kávy a vyprodukovaný odpad.

Podľa štúdie najväčšie množstvo vyprodukuje tradičná filtrovaná káva. Dôvodom je väčšie množstvo, ktoré je potrebné k príprave jednej šálky, a tiež energie zohriate vody a udržiavanie teploty nápojov.

Na druhom mieste skončila príprava pomocou "french pressu", a to hlavne kvôli väčšiemu množstvu pomletých semien kávovníka. Naopak, v kapsule je množstvo kávy kontrolovateľné, čo zamedzuje prílišnému plytvaniu kávy.

Ako najekologickejšiu označili vedci instantnú formu. Spotrebuje sa pri nej nielen menej kávy, ale aj energie. Varné kanvice totiž majú menšiu spotrebu než tradičné kávovary.

image

Príprava kávy vo "french press" vyšla ako nejmenej ekologická.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 08:33