Niektoré spotrebiče čerpajú elektrickú energiu aj keď sú vypnuté.dreamstime
StoryEditor

Tieto spotrebiče vyberajte z elektriky! Ušetríte vďaka tomu nemalé čiastky

23.02.2023, 15:00
Životný štýl

Dnešná doba vás viac ako inokedy núti zamyslieť sa nad tým, kde všade sa dá ušetriť. Niekedy sa vám to podarí aj vďaka zdanlivým maličkostiam. Energiu však šetríte už tým, že zo zástrčiek vyberiete niektoré elektrické spotrebiče.

Ak si myslíte, že spotrebič, ktorý síce je v zásuvke, no je vypnutý nespotrebováva žiadnu energiu, ste na omyle. Pozrite sa na to, ako to v skutočnosti je.

Kuchynské spotrebiče

Zájdite si do kuchyne a pozrite sa, koľko spotrebičov máte zapojených v elektrických zásuvkách. Chladničku a mrazničku samozrejme vypínať nebudete, hoci spotrebujú pomerne veľa energie, no ich funkcie sú od elektriky závislé. To sa však nedá povedať napríklad o rýchlovarnej kanvici, kávovare, umývačke riadu či mikrovlnke. Všetky tieto spotrebiče totiž elektriku míňajú aj v režime, keď sú vypnuté. Myslieť na to, že musíte za každým niečo dávať a vyberať zo zásuvky je síce nepohodlné, no ušetrené peniaze už za to stoja. Z pohľadu jedného mesiaca sa vám možno úspora až taká dobrá zdať nebude, z dlhodobého hľadiska to už je o niečo zaujímavejšie.

Nabíjačka

Nie je asi domácnosť v ktorej by niekedy nabíjačky na telefón neboli pripojené do elektriky non stop. Zrejme vám už ani nenapadne niečo v tomto smere meniť a pripadá vám to absolútne prirodzené. Názor však možno zmeníte, pretože nabíjačky si ťahajú energiu zo siete aj vtedy, keď v nich telefón nie je zapojený. Ale pozor! Rozhodne nehovoríme len o nabíjačkách na mobilné telefóny. Nabíjačka na notebook, elektrickú zubnú kefku, nabíjačka na tablet, na hodinky...Narátali by sme toho asi dosť. A pri všetkých to funguje rovnako.  Akonáhle teda odpojíte z nabíjačky spotrebič, vyberte zo zásuvky aj nabíjačku samotnú. Ročne vám tento nenápadný úkon ušetrí nemalé peniaze.  

Ostatné spotrebiče

Mimochodom, ak by sme sa ešte vrátili k chladničke, nenechávajte ju otvorenú príliš dlho a nastavte si aj optimálnu úroveň chladenia. Práčka či sušička tiež nemusí byť neustále zapojená v elektrine. Niekedy ich nezapnete aj niekoľko dní, tak prečo to nevyužiť? Pokiaľ by ste chceli byť ešte ekologickejší, vypínajte aj váš televízor úplne a nie len diaľkovým ovládačom. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 20:58