Klasický diár hodnotia vedci ako prospešnejší.
StoryEditor

Štúdia ukazuje, že papierové diáre sú lepšie na organizáciu ako digitálne. Tu je dôvod prečo

02.01.2023, 14:00
Životný štýl

Pracovné termíny, návštevy lekára, zoznam potravín, cestovné plány, prázdniny – to sú len niektoré z mnohých vecí, ktoré každý deň sledujeme. Premýšľanie o všetkých z nich, čo môže byť stresujúce, aj keď niektoré aktivity z nich sú zábavné. S blížiacim sa novým rokom je teraz ideálny čas na organizáciu. Konkrétne, zbaviť sa digitálneho kalendára a vrátiť sa k efektívnejším papierovým. Môžu sa zdať staromódne, ale štúdie ukazujú, že lepšie udržiavajú zoznamy úloh. Tu je dôvod.

Prečo by som mala používať papierový diár?

Ak nie ste jedným z tých vzácnych ľudí, ktorí dokážu sledovať plány vo svojej hlave bez toho, aby potrebovali poznámky a pripomienky, musíte si to určite všetko zaznamenávať. V dnešnej dobe to zvyčajne znamená používanie digitálneho kalenára najčastejšie v telefóne. V našom čoraz viac online svete je myšlienka papierového diára zvláštna. Ale zapisovanie vecí dáva väčšiu jasnosť a prehľadnosť, ako poznámky v telefóne.

 

Štúdia z roku 2021 zistila, že subjekty, ktoré si robili poznámky perom a papierom, vykazovali väčšiu mozgovú aktivitu a pamäť ako subjekty, ktoré si robili poznámky na svojich smartfónoch. Okrem toho subjekty, ktoré písali rukou, dokončili písanie poznámok o 25 percent rýchlejšie ako osoby, ktoré používali telefón alebo tablet.

Jeden z autorov štúdie, profesor neurovedy z Tokijskej univerzity Kuniyoshi L. Sakai, vysvetlil zistenia štúdie takto: „Papier je pokročilejší a užitočnejší v porovnaní s elektronickými dokumentmi, pretože papier obsahuje viac jedinečných informácií pre silnejšie vybavovanie pamäte.“ Inými slovami, zatiaľ čo digitálne dokumenty sú jednoduché, pero a papier pomáhajú rozhýbať pamäť. Jednoduchý akt zapisovania vecí do papierového plánovača môže v skutočnosti značne uľahčiť ich zapamätanie. „Naším hlavným posolstvom je používať papierové zošity na informácie, ktoré sa potrebujeme naučiť alebo zapamätať,“ hovorí profesor Sakai.

 

Aký druh papierového diára by som mala používať?

Pre každú osobu existuje diár. Mesačný je ideálny pre tých, ktorí myslia na veľké veci, ktorí chcú vidieť celý mesiac na prvý pohľad. Ak ste podrobnejší mysliteľ, ktorý uprednostňuje brať veci len v jeden deň, denný diár môže byť pre vás ako stvorený. Keďže každý deň má svoju vlastnú stránku, môžete si veci plánovať na hodinu presne. Ak sa vám denný diár zdá odstrašujúci a mesačný príliš stiesnený, skúste týždenný, ktorý má akurát dostatok miesta na váš denný zoznam a ďalšie poznámky.

 

Ak chcete zistiť, ktorý diár potrebujete, položte si tieto otázky:

 

  • Chcem, aby diár zostal na mojom stole alebo sa dal ľahko prenášať?
  • Uprednostňujem, aby bol môj diár štruktúrovaný alebo voľný? 
  • Preferujem denné, týždenné alebo mesačné rozloženie?
  • Uprednostňujem utilitárny plánovač alebo roztomilý?

 

Pozrite si papiernictvá, kníhkupectvá a obchody s kancelárskymi potrebami, aby ste si ich mohli fyzicky pozrieť. Nech už si vyberiete čokoľvek, dúfame, že vám to pomôže udržať si prehľad o všetkom, čo musíte urobiť v novom roku.

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 15:53