Neviete sa po sviatkoch zbaviť škvŕn a fľakov z oblečenia či obrusu? Vyskúšajte tieto triky.dreamstime
StoryEditor

Vosk na nábytku, červené víno či mastné fľaky na obruse: Po sviatkoch sa ich môžete ľahko zbaviť vďaka týmto trikom

27.12.2022, 17:00
Životný štýl

Cez vianočné sviatky je viac než pravdepodobné, že sa vám počas chvíľky nepozornosti či kvôli vyššiemu percentu alkoholu v krvi podarí zamastiť nové oblečenie, pokvapkať obrus voskom či zašpiniť od červeného vína. Nemusíte však podliehať panike, takéto škvrny a fľaky nie je ťažké odstrániť. Pomôcť vám s nimi môžu tieto domáce triky.

Zašpinili ste si pri štedrovečernom stole nový obrus od horúceho vosku? Alebo ste si vychutnávali jedlo tak veľmi, že vám skončili kvapky z vyprážanej ryby aj na oblečení? Nebojte sa, odstrániť takéto škvrny nie je vôbec ťažké a ani náročné. Pozrite sa s nami na pár trikov, ktoré vás môžu zbaviť tohto trápenia.

Škvrny od vosku

Spôsobov, ako sa zbaviť vosku, existuje mnoho. Aby ste ho mohli či najľahšie odstrániť, nikdy ho z oblečenia či obrusu neodstraňujte horúci alebo mäkký. Môžete si totiž spôsobiť viac škody než úžitku. Ak chcete proces urýchliť, priložte naň kocku ľadu a potom si pomôžte jednou z týchto možností.

  • Zoškrabte veľké kusy vosku nožom či kreditnou kartou a tie najjemnejšie zvyšky pomrvte na menšie pomocou prstou.
  • S voskom pomôže aj žehlička nastavená na najnižšiu teplotu, ktorou ho rozpustíte. Najprv podložte látku novinami zvrchu aj zospodu a začnite prežehľovať. Opakujte dovtedy, dokým sa vosk nevpije do savého papiera.
  • Namiesto žehličky môžete použiť aj fén. Stačí, ak budete na škvrnu fúkať horúci vzduch. Postup je taký istý ako pri žehličke.
  • Ak sa vám vosk vylial na nábytok, nesnažte sa ho dávať dole ostrým predmetom, aby ste ho nepoškodili. Radšej použite mydlovú vodu, ocot alebo lieh.

image

Vosku na oblečení či nábytku sa zbavíte takto.

dreamstime

Na mastné škvrny pomôže toto

Našli ste na oblečení zaschnutý mastný fľak? Rozhodne by ste čistenie nemali odkladať. Takto sa ho môžete zbaviť rýchlo a jednoducho.

  • Staré mastné škvrny odstránite pomocou roztoku octu s vodou. Škvrnu namočte do tohto roztoku na niekoľko hodín a potom opláchnite.
  • Pomôcť vám môže aj mydlo na pranie, ktoré dôkladne naneste na škvrnu a nechajte pôsobiť hodinu. Opláchnite čistou vodou a ak na oblečení stále niečo zostane, postup opakujte znovu.
  • Na mastný fľak môžete naniesť aj detský púder, ktorý necháte pôsobiť niekoľko minút a následne ho pomocou zubnej kefky jemne vyčistíte
  • Prášok na pečenie alebo sódu bikarbónu zmiešajte s trochou vody. Vzniknutú pastu naneste na škvrnu, nechajte pôsobiť a opláchnite vodou.

image

Na mastné škvrny pomôže jedlá sóda či mydlo na pranie.

dreamstime

Fľaky od červeného vína

Poznáme niekoľko osvedčených spôsobov, ktoré môžete urobiť po tom, ako sa vám červené víno ocitne všade okrem pohára. V prvom rade netreba podliehať panike. Vo vašej domácnosti totiž existuje rada bežne dostupných surovín, vďaka ktorým sa červených fľakov zbavíte.

  • Na červené víno pomôže vriaca voda, ktorú nalejete do misky. Následne chyťte do rúk zašpinenú látku, pevne ju natiahnite a zvrchu nalejte obsah nádoby priamo na látku.
  • Ak sa vám náhodou podarilo zašpiniť koberec od vína, okamžite sa ho snažte odsať servítkou a fľak zasypte soľou. Po 10 minútach vrstvu povysávajte, namočte si handru do studenej vody a pomaly škvrnu odstráňte.
  • Na čerstvé aj zaschnuté fľaky od vína je skvelé horúce mlieko so soľou. Jednoducho, namočte špinavé oblečenie do tejto zmesi a čakajte, kým škvrna nezačne miznúť.
  • Dobrým pomocníkom môže byť aj citrónová šťava v kombinácii s kyselinou vínnou. Škvrnu navlhčite vodou, nakvapkajte na ňu citrónovú šťavu a vymyte ju kyselinou vínnou. Následne použite mydlo a prečistite látku vodou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 17:36