Z týchto miest uvidíte nočnú oblohu v plnej svojej kráse.dreamstime
StoryEditor

Toto sú najtmavšie miesta na Slovensku: Uvidíte tisíce hviezd, polárnu žiaru či mliečnu cestu

06.11.2022, 07:00
Životný štýl

Pohľad na nočnú oblohu je často veľkým sklamaním, a to najmä pre tých, ktorí žijú vo veľkých mestách. Niekedy však stačí opustiť vaše bydlisko a naskytne sa vám omnoho lepšia viditeľnosť. Aby ste si mohli naplno vychutnať pohľad na tisíce hviezd, polárnu žiaru či meteorický roj, našli sme pre vás najtmavšie miesta na Slovensku, ktoré sú bez svetelného znečistenia.

Svetlá z pouličného osvetlenia, parkovísk, obchodov či iných budov mieria k oblohe, kde narážajú na rôzne častice atmosféry. V mestách a ich okolí tak vzniká svetelný opar, ktorý spôsobuje, že nočná obloha je jasnejšia ako v skutočnosti. Radi by ste si ľahli niekam na trávu a v kľude či tichu pozorovali hviezdy, polárne žiary či meteorické roje? Našťastie, pre ľudí ako ste vy vznikli na Slovensku parky tmavej oblohy, z ktorých si toto divadlo môžete vychutnať naplno. Pozrite sa, ktoré lokality nie sú zaťažené svetlom z veľkých miest.

Park tmavej oblohy v Poloninách

Prvý park tmavej oblohy na Slovensku sa nachádza v Národnom parku Poloniny neďaleko Sniny. Keďže tu žije iba 6 osôb, svetelné znečistenie na tomto mieste je minimálne. Síce tu nenájdete veľa svetla, vďaka tomu tu môžete stretnúť veľké množstvo ohrozených živočíchov, rastlín aj húb. Ak sa vyberiete do Polonín, cez deň sa môžete poobzerať po drevených kostolíkov, zrelaxovať pri najväčšej vodnej nádrži a v noci pozorovať oblohu. Dokonca môžete uvidieť aj Mliečnu cestu alebo 2000 hviezd.

Oblasť tmavej oblohy na Horných Kysuciach

Neznečistenú oblohu svetelným smogom nájdete aj na hraniciam s Českom. Park tmavej oblohy na Horných Kysuciach vznikol v roku 2013. Jeho menšiu časť tvorí oblasť Kysuce a jej okolité obce, no väčšina tmavého územia spadá pod české Beskydy. Rovnako ako v Poloninách aj na tomto mieste môžete voľným okom pozorovať tisícky hviezd, Mliečnu cestu či zodiakálne svetlo, a teda mierne zvýšenie jasu v okolí Slnka.

Park tmavej oblohy vo Veľkej Fatre

Najmladším prírastkom do rodiny najtmavších miest na Slovensku je nepochybne park vo Veľkej Fatre, ktorý leží iba 30 kilometrov od Banskej Bystrice a rozprestiera sa vo výške viac ako 1300 metrov. Je známy najmä neďalekým ikonickým horských hotelom Kráľova studňa, ktorý prispôsobuje tejto oblasti svoje svetelné zdroje, a to tak, že sa v noci ponorí do tmy spolu s oblohou. Ak sa rozhodnete toto miesto navštíviť, pokúste sa dostať na hlavný hrebeň hotela a užite si ničím nerušený panoramatický pohľad na hviezdy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 09:51