Pri odstraňovaní fľakov vám pomôže ocot.dreamstime
StoryEditor

Z kuchyne do kúpeľne: Tieto potravinové zásoby sú perfektnými pomocníkmi pri praní bielizne

19.10.2022, 12:00
Životný štýl

Niekedy stačí chvíľka nepozornosti pri hádzaní bielizne do práčky a raz dva budú vaše snehovo biele košele šedé, pretože ste si ich omylom dali oprať napríklad s čiernym tielkom. Nezúfajte. Ani nebežte hneď do prvej drogérie nakupovať bieliace prípravky. Niekedy vám úplne postačia overené triky starých mám a to priamo z vašej kuchyne.

Občas máte naozaj tie najúčinnejšie a popritom lacné veci priamo pod nosom. Vyskúšajte ich účinky aj vo vašej domácnosti.

Zafarbené oblečenie

Ak ste presne ten prípad, ktorý dokáže razom z bielych vecí získať šedé či nebodaj ružové, nakúpte si rovno niekoľko balení bobkového listu. Ten dokáže z prádla spoľahlivo odstrániť akúkoľvek katastrofu tohto tipu. Stačí, ak do bubna so zafarbeným prádlom hodíte pár listov tohto aromatického korenia a máte vyhraté. V prípade, že je zafarbenie intenzívne, pripravte si odvar, v ktorom oblečenie budete ešte pred praním máčať aspoň 4 hodiny. 10 kusov listov varte vo vode asi po dobru tridsiatich minút. Následne odvar sceďte, nechajte vychladnúť a vložte do neho oblečenie. Potom už len operte, ako ste zvyknuté.

image

Bobkový list dokáže so zafarbeným oblečením hotové zázraky.

dreamstime

Zabudnite na aviváž

Kto by nemiloval voňavú a mäkkú bielizeň. A ktorá z vás trávi v obchode dlhé minúty ovoniavaním aviváží, aby vybrala tú, ktorá jej čo možno najlepšie „sadne“? Asi sa zhodneme, že tomuto zdĺhavému procesu sa nevyhne žiadna z vás. Vedeli ste však, že môžete používať aj oveľa lacnejšiu a navyše ekologickejšiu variantu? A tou je ocot. Ten iste nechýba v žiadnej domácnosti a vy ho okrem čistenia batérii teraz môžete použiť aj namiesto aviváže. Vaše oblečenie bude voňavé, mäkké a navyše zabijete dve muchy jednou ranou, pretože ocot sa postará aj o čistotu vašej práčky.

Bielenie prádla

Aby bola biela naozaj bielou, nepotrebujete žiadne zázračné prípravky s bieliacimi účinkami. Úplne vám postačí to, čo má iste každá správna gazdinka v kuchyni. Kypriaci prášok do pečenia. Jednoducho ho pridajte k prášku, ktorý bežne používate na pranie bieleho prádla a máte opäť žiarivo biele oblečenie. Rovnako dobrú službu vám spraví aj soľ. Pripravte si roztok z vody a zhruba pol kila soli, v závislostí od množstva prádla a namáčajte v ňom zašednuté prádlo počas noci. Potom operte a efekt je zaručený.

Kyslé mlieko? Prečo nie

Je vaše oblečenie zažltnuté? Potom vám opäť skôr ako prípravky plné chemikálii, pomôže niečo rovno z vašej chladničky a to kyslé mlieko. Namočte oblečenie, ktoré časom zažltlo počas noci do kyslého mlieka a ráno operte. Oblečenie bude opäť ako nové.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 01:53