Noc výskumníkov je pre všetkých čo majú záujem spoznávať zákutia vedy. (©Festo SE & Co. KG, all rights reserved)
StoryEditor

Má vaše dieťa vedeckého ducha? Na tejto akcii sa môže už dnes zblízka pozrieť na ozajstné hókusy pokusy

30.09.2022, 10:34
Životný štýl

Po korona období dnes opäť ožíva obľúbená akcia Noc výskumníkov. Balón do stratosféry či štvornohý robot a veľa ďalších zaujímavosti dnes čaká na fanúšikov vedy. Šestnásty ročník Európskej noci výskumníkov sa nesie v duchu motta „Dôverujme vede“.

Dnešný deň patrí Európskej noci výskumníkov. 16.ročník najväčšieho festivalu vedy a inovácií sa na Slovensku tento rok uskutoční v plnohodnotnom fyzickom formáte, a to v rámci  Bratislavy, Košíc, Banskej Bystrice, Žiliny a Popradu. Mottom tohtoročného festivalu je „Dôverujme vede“, ktoré vzniklo v reakcii na potrebu lepšie sa orientovať v záplave veľkého množstva informácií a žiaľ aj dezinformácií. Cieľom podujatia je preto upriamiť pozornosť mladých ľudí a širokej verejnosti na relevantné zdroje informácií, ktorých garantmi sú práve výskumníci a výskumné inštitúcie.

Téma dôvery vo vedu bude rezonovať naprieč celým programom s prepojením na aktuálne témy, akými sú klimatická kríza, udržateľnosť a tiež vojnový konflikt. Návštevníkov má podujatie podnietiť k aktivite, zážitkovému vzdelávaniu a k tomu, aby lepšie spoznali vedu a ľudí, ktorí za ňou stoja. Cieľovou skupinou podujatia sú práve žiaci a mládež, pričom dôraz je kladený predovšetkým na zvýšenie ich záujmu o vedeckú kariéru.

image

Noc výskumníkov je pre všetkých čo majú záujem spoznávať zákutia vedy. (©Festo SE & Co. KG, all rights reserved)

Prostredníctvom formátu prednášok, diskusií, ukážok a experimentov, kvízov a súťaží bude návštevníkom predstavená veda a inovácie netradičnou a pútavou formou. Filozofiou festivalu je už od jeho začiatku „vytiahnuť“ vedcov z ich laboratórií a kancelárií, aby sa s nimi mohla široká verejnosť stretnúť na netradičných miestach a spoznať ich ako obyčajných ľudí s neobyčajným povolaním.  Mladí ľudia a študenti majú priestor na priamu interakciu s vedcami a majú možnosť vidieť vedecké pokusy z rôznych oblastí, ktoré sa bežne na školách nerobia. Takto prostredníctvom priameho a zážitkového vzdelávania vidia aplikáciu teoretických poznatkov a učiva v praxi. 

image

Noc výskumníkov je pre všetkých čo majú záujem spoznávať zákutia vedy. (©Festo SE & Co. KG, all rights reserved)

Hlavný program bude v Bratislave prebiehať v Starej tržnici a v okolitých priestoroch (Národné osvetové centrum-V-Klub, Kunsthalle, Lab.cafe). Celodenný program v Starej tržnici od 9.00 do 23.00 hod. ponúkne prezentácie a zážitkové interakcie s vedcami a inovátormi v stánkoch, ako aj zaujímavý program na hlavnom pódiu. Návštevníci sa môžu tešiť na lietajúce robotické motýle či lietajúce ultraľahké tučniaky z dielne spoločnosti FESTO, svetového lídra v automatizačnej technike.  Ďalšou jedinečnou atrakciou bude štvornohý robot Artaban z dielne Panza Robotics, či projekt Picobaloon zameraný na výskum atmosféry. Festival prebieha ja v Žiline, Košiciach, Poprade a Banskej Bystrici.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 22:09