Ako dlho uchovať čerstvú zeleninu
Dôležité je skladovať každý druh oddelene. Zeleninu dobre umyjeme, vydrhneme kefkou, musí však zostať nepoškodená a celá. Na 5 minút ju namočíme do vody, v ktorej sme rozpustili pár zrniečok hypermangánu. Zeleninu vyberieme a necháme obschnúť. Nesmieme ju utierať. Naložíme ju voľne do 4-litrového pohára, ktorý otočíme opačne hrdlom k podlahe, kde je najchladnejšie. Okolo hrdla fľaše nasypeme piesok, aby sa zabránilo prístupu vzduchu. Zeler môžeme uskladniť samostatne v plechovej škatuli naplnenej pieskom.
Pohroma menom červené víno
Keď svoj odev alebo iné textílie zašpiníte červeným vínom, treba konať rýchlo! Fľaky od neho vysajte pijavým papierom a polejte zmesou octu a teplej vody v pomere 1: 1.
Mušky v kvetináčoch
Určite ste si všimli, že okolo izbových rastlín občas lietajú drobné mušky, ktoré im škodia. Ako sa ich zbavíte? Skúste do kvetináča zapichnúť hlavičkou dole dve zápalky. Pozor, musí medzi nimi byť rozstup päť centimetrov. Po dvoch dňoch zápalky vymeňte za nové a opäť ich nechajte pôsobiť. O ďalších 48 hodín by mali mušky zmiznúť.
Ryža pre čisté vázy
Mnohí z nás majú doma nejakú staršiu vázu po babičke. Čo z toho, že je krásna, keď v nej tróni zašlá špina? Naplňte ju do polovice vodou, prisypte do nej päť lyžíc surovej ryže, zakryte hrdlo a dôkladne ju pretrepte. Zrnká ryže odstránia usadené nečistoty.