Ak zostalo víno na dne fľaše, nevylievajte ho.Pexels
StoryEditor

Čo so zbytkami vína? Zamrazte ho, vyrobte nanuky alebo ním jednoducho poumývajte okná!

28.08.2022, 18:00
Životný štýl

Mali ste návštevu či rodinnú oslavu a vo fľaši zostalo trochu vína? Nevylievajte ho, môže vám ešte poslúžiť.

Napríklad ako hlavná ingrediencia pri príprave džemov alebo rôsolov, ktoré sa dajú použiť ako ovocná marmeláda. Víno ale môžete využiť viacerými spôsobmi, tu je pár z nich…

VYROBTE Z NEHO NANUKY

Leto je sparné a trochu osvieženia aj veselej nálady príde vhod. Preto sú medzi ľuďmi populárne alkoholické nanuky, ktoré si môžete vyrobiť práve zo zvyškov. Ako na to: Zmiešajte víno s trochou cukru, nalejte do formičiek a zamrazte. Ak chcete, aby dobrota vyzerala zaujímavo, môžete prestriedať biele a červené víno, vznikne tak zaujímavý farebný efekt.

UTOPTE HO V MARINÁDE

Červené víno je ideálna prísada k hovädziemu. Preto neváhajte a zvyšky nápoja použite na marinádu. Ako na to: Zmiešajte víno s trochou olivového oleja, citrónovou šťavou, soľou, korením a svojimi obľúbenými bylinkami, napríklad provensálskou zmesou. Mäso nechajte 2 až 3 hodiny marinovať a potom ho opečte. Bude mäkké a šťavnaté.

ZAMRAZTE SI HO DO ZÁSOBY

Víno dodá gulášom, polievkam a omáčkam tú správnu chuť. Aby ste kvôli každému jedlu nemuseli otvárať „sedmičku“ bieleho alebo červeného, využite zvyšky vína. Nalejte ho do formičiek na ľad a nechajte zamraziť. Potom vylúpnite toľko kociek, koľko potrebujete, a dajte ich do jedla, získa tým skvelú chuť.

UMÝVAJTE S NÍM OKNÁ

Biele víno má podobné účinky ako ocot. Výborne čistí, dezinfikuje a leští sklenené plochy. Využite to napríklad pri umývaní okien. Stačí, keď dáte do rozprašovača vodu a štyri lyžice vína, a hneď máte šikovný prípravok.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 02:32