Napríklad ako hlavná ingrediencia pri príprave džemov alebo rôsolov, ktoré sa dajú použiť ako ovocná marmeláda. Víno ale môžete využiť viacerými spôsobmi, tu je pár z nich…
VYROBTE Z NEHO NANUKY
Leto je sparné a trochu osvieženia aj veselej nálady príde vhod. Preto sú medzi ľuďmi populárne alkoholické nanuky, ktoré si môžete vyrobiť práve zo zvyškov. Ako na to: Zmiešajte víno s trochou cukru, nalejte do formičiek a zamrazte. Ak chcete, aby dobrota vyzerala zaujímavo, môžete prestriedať biele a červené víno, vznikne tak zaujímavý farebný efekt.
UTOPTE HO V MARINÁDE
Červené víno je ideálna prísada k hovädziemu. Preto neváhajte a zvyšky nápoja použite na marinádu. Ako na to: Zmiešajte víno s trochou olivového oleja, citrónovou šťavou, soľou, korením a svojimi obľúbenými bylinkami, napríklad provensálskou zmesou. Mäso nechajte 2 až 3 hodiny marinovať a potom ho opečte. Bude mäkké a šťavnaté.
ZAMRAZTE SI HO DO ZÁSOBY
Víno dodá gulášom, polievkam a omáčkam tú správnu chuť. Aby ste kvôli každému jedlu nemuseli otvárať „sedmičku“ bieleho alebo červeného, využite zvyšky vína. Nalejte ho do formičiek na ľad a nechajte zamraziť. Potom vylúpnite toľko kociek, koľko potrebujete, a dajte ich do jedla, získa tým skvelú chuť.
UMÝVAJTE S NÍM OKNÁ
Biele víno má podobné účinky ako ocot. Výborne čistí, dezinfikuje a leští sklenené plochy. Využite to napríklad pri umývaní okien. Stačí, keď dáte do rozprašovača vodu a štyri lyžice vína, a hneď máte šikovný prípravok.