Dovolenka na Balatone ponúka množstvo výhod.Profimedia
StoryEditor

Balaton vás očarí: Maďarské more je na svetovej úrovni, ale pri nízkom rozpočte

20.08.2022, 12:00
Životný štýl

Túžite po oddychu a pravej dovolenkovej atmosfére, no máte strach z lietania alebo nízky rozpočet? Vyrazte k známemu maďarskému jazeru, ktoré sa za uplynulé roky posunulo na svetovú úroveň. Úroveň dovolenky pri Balatone vás očarí a budete sa chcieť vracať.

Asi 80 kilometrov dlhé jazero pripomína svojim tvarom papriku a je najväčším jazerom v strednej Európe, s rozlohou 591 km². Hladina Balatonu sa nachádza 104 metrov nad morom, no zaujímavosťou je, že jeho najväčšia hĺbka má iba 11 metrov. Keďže Maďarsko je bez prístupu k moru, niekedy sa mu hovorí „maďarské more“, ktoré už desiatky rokov obľubujú i Slováci. A niet sa čomu čudovať. Na dovolenke pri Balatone si prídu na svoje tak mladí, ako aj skôr narodení.

Športy od výmyslu sveta

Ak ste za posledné roky Balaton nenavštívili, tak vedzte, že už dávno nejde o to kalné jazero bez kultúry vôkol. Práve naopak. Maďari si dali záležať a z pobytu pri jazere vytvorili vyhľadávanú dovolenkovú destináciu. Tak napríklad, medzi najobľúbenejšie aktivity na sladkovodných vlnách patrí okrem plávania plachtenie, surfing, lyžovanie, wakeboarding kite surfing, wind surfing a mnohé iné. Tieto športy si užívajú profesionáli i začiatočníci a bez problémov sa medzi nich môžete počas svojho pobytu zaradiť aj vy. No ak sa vám žiada menej dobrodružných aktivít, tak môžete nasadnúť na vodný bicykel, prenajať si kajak či katamarán, alebo sa učiť potápať. Tých možností, ktoré Balaton návštevníkom ponúka, je v skutku neúrekom.

Výlety do okolitej prírody

Možno vás prekvapíme, no pobyt pri Balatone nemusí byť iba o celodennom pobyte vo vode a jej okolí. Kdeže. V jeho okolí sa totiž rozprestiera Národný park balatonská vrchovina, ktorý taktiež stojí za poznanie. Národný park nie je veľký, no historické a kultúrne bohatstvo, ktoré chráni, je pestré. Za akúsi perlu regiónu možno považovať polostrov Tihanyi, ktorý je večne zelený a plný krásnej prírody. Nachádza sa na ňom rovnomenné mestečko, ktorého dominantou je barokový kostol s dvoma vežami. Z miesta je krásny výhľad na vodnú hladinu zaliatu slnečnými lúčmi. No a ak ste milovníkmi dobrého vína, tak vyrazte po stopách maďarskej pohostinnosti. Neďaleké kopcovité vinohrady Pécsely Basin spolu so storočnými pivnicami, kamennými múrmi a ruinami hradu Zádor, vzbudzujú dojem starovekej osady. Prejdete sa nádherným lesom či sadmi s výhľadom na ovčie pastviny.

Typická maďarská kuchyňa

Ak vo viniciach ochutnáte tunajšie víno, tak musíte prejsť aj na lokálne gastro. Pochutiť si pri Balatone môžete najmä na rybách, ktoré sú lovené priamo v jazere. Vychytený je napríklad balatonský ostriež na rôzne spôsoby. Typická pochúťka je tiež balatonská rybia polievka, o ktorej prvé zmienky pochádzajú z roku 1 800! No a pre milovníkov mäsa je lákadlom divina, ktorá pochádza z okolitých lesov. Nechýbajú samozrejme ani klasické maďarské langoše, palacinky, guláše či šomloi halušky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 15:55