Zámok Schlosshof je kúsok od našich hraníc a rozhodne stojí za návštevu.Schlosshof.at/sk
StoryEditor

Rakúsky Schloss Hof vás očarí. Len polhodinku od našich hraníc sa ocitnete v rozprávke

06.08.2022, 15:00
Životný štýl

Rozkvitnuté barokové záhrady, rozsiahly zámocký statok a skvelý sprievodný program sú zárukou krásne stráveného dňa v najväčšom vidieckom barokovom areáli Rakúska.

Zámocký areál Schloss Hof pozostáva z nádherného vidieckeho zámku, historických barokových záhrad a rozsiahleho zámockého statku. V zámku, ktorý v minulosti využívali ako vidiecke sídlo úspešný princ Eugen Savojský a neskôr významná panovníčka Mária Terézia, dnes nájdete autenticky zrekonštruované interiéry a každoročne novú zaujímavú mimoriadnu výstavu. Zámocké komnaty sú otvorené počas celého dňa, v každej miestnosti nájdete sprievodné texty aj v slovenskom jazyku. Ak máte však chuť vypočuť si zaujímavosti od skúsených lektorov, nevynechajte pravidelné prehliadky v slovenskom jazyku.

Namiesto sprchy parfum

Pri návšteve zámku Schloss Hof nevynechajte ani jeho komnaty, v ktorých vás čaká stála expozícia odkrývajúca zaujímavosti zo života princa Eugena Savojského, Márie Terézie i Jozefa II. Uvidíte aj nádhernú súkromnú kaplnku. Obdobie baroka je však známe veľmi „špecifickou“ osobnou hygienou. Panstvo nosilo parochne a umývalo sa naozaj len veľmi zriedka. Jeho spolubývajúcimi boli bežne blchy a vši. Telesné pachy namiesto umývania prekrývali výraznými voňavkami. V jednej z vitrín uvidíte zaujímavé objekty každodenného života v tom období. Stojan na parochňu, ktorú si panstvo zložilo pred spaním, fľaštičku na parfum, dúchadlo na parochňový púder, škrabka na blchy a niečo, čo pripomína plastovú natáčku na vlasy. Čo to však je naozaj? Pasca na blchy, vyrobená zo vzácnej slonoviny v polovici 18. storočia. Panstvo ju nosilo pod parochňou alebo vo vnútorných vrstvách oblečenia. Do jej vnútra sa nakvapkala krv zvieraťa a jej pach prilákal neželaných „spolubývajúcich“ ako vši a blchy. Vraj fungovala výborne!

Stolovanie s cisárom

Za prehliadku stojí aj aktuálna výstava Poklady z kolekcie cisárskeho striebra. Vzácny porcelán a strieborné servisy zo zbierok cisárskeho Hofburgu odkrývajú jedinečné príbehy z histórie Habsburgovcov. Napríklad sa dozviete, že v roku 1792 cisár František II. nechal po tom, čo mu revolučné Francúzsko vyhlásilo vojnu, roztopiť dvorné striebro a zlato a z kovov nechal vyraziť cisárske mince v hmotnosti takmer 2 700 kg. Bol to totiž rýchly spôsob, ako získať finančné prostriedky na vojnu. Obeťou sa stal aj najvzácnejší zlatý servis, ktorý kedysi financoval František Štefan Lotrinský. Každodenným používaním vzácnych porcelánových servisov na cisárskom dvore dochádzalo k opotrebovaniu, rozbitiu a poškodeniu riadov. Počítali však so stratami – v roku 1899 vypočítali, že zo 100 vydaných kusov sa v priemere 10 vráti poškodených a 5 chýba. Problémom tiež bolo, že náhodne rozbité predmety zamestnanci pre obavu z trestu nenahlásili, ale často boli jednoducho odstránené, aby sa predstierala krádež. Pri upratovaní potom bežne nachádzali úlomky riadov pod kobercami, za záclonami, v kozuboch či v črepníkoch okrasných rastlín.

Špeciálny program počas sviatkov

Ak sa rozhodnete zavítať na zámok Schloss Hof počas slovenských štátnych sviatkov 29. 8., 1. 9. a 15. 9. 2022., čaká na vás špeciálny program určený pre slovenských návštevníkov. Tešiť sa môžete na slovenské prehliadky i špeciálnu detskú prehliadku, počas nej deti vkĺznu do roly malých šľachticov, spoznajú život na zámku i dobové oblečenie. V ponuke budú aj kreatívne dielničky, zámocký areál môžete spoznať pri jazde na koči a pre deti je pripravené aj jazdenie na poníkoch.

Lovecký zámoček Niederweiden

Nezabudnite, že k zámockému komplexu Schloss Hof patrí aj priľahlý zámok Niederweiden. Tento zámoček slúžil panstvu najmä na slávnosti pri obľúbených podujatiach, akými boli poľovačky. Jeho nádherné a zároveň útulné priestory dnes hostia druhú časť výstavy Poklady z kolekcie cisárskeho striebra pod názvom Tajomstvá z kuchyne – pohľad do zákulisia.

Toto je dobré vedieť

* Zámok Schloss Hof a zámok Niederweiden sú otvorené denne od 10.00 – 18.00 hod.

* Vstupné: Zámok Schloss Hof a zámok Niederweiden: dospelí 19 €, deti (6 – 18 r.) 11 €, rodiny (2 dospelí + max. 3 deti) 49 €.

* Príplatok za prehliadku s lektorom: dospelí 4 €; deti (6 – 18 r.) 2 €.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 05:37