Turecký Kemer je ideálnou kombináciou mora a hôr.Dreamstime
StoryEditor

Z jednej strany more, z druhej hory. Dovolenka v tureckom Kemeri uspokojí každého turistu

16.07.2022, 09:00
Životný štýl

Ak si túžite oddýchnuť pri mori na mieste, kde nie je tak horúco a môžete tam zažiť aj výlet do hôr, vyberte si toto leto Kemer v Turecku.

Kemer je prímorské letovisko a mesto v zálive Antalye na pobreží Stredozemného mora v Turecku, 40 km západne od mesta Antalya a 53 km východne od pohoria Taurus. Kemer v minulosti nazývali Eski Köy, čo po turecky znamená stará dedina. V rokoch 1916 – 1917 tu postavili 23 km dlhý múr, podľa ktorého dostal dnešný názov. Kemer totiž znamená po turecky múr. Múr mal ochrániť mesto pred záplavami.

Dobrodružné safari

Ak budete v Kemeri, využite možnosť na vlastnej koži zažiť safari. Nie, neuvidíte slony ani tigre, ale prenádhernú prírodu pohoria Taurus, napríklad v oblasti Beydağları Sahil Millî Parkı. Šťavnaté zelené píniové lesy sa tu striedajú s bielymi skalami, cez ktoré pretekajú potôčiky a vytvárajú jazierka s azúrovomodrou vodou. Okúpať sa v nich je naozaj zážitok. Na výlet sa chodí na džípoch, zažijete vďaka tomu aj adrenalínovú jazdu a zastaviť sa môžete aj na miestach s nádherným výhľadom.

Prastaré platany

V pohorí Taurus nájdete aj niekoľko unikátnych stromov, platany, ktoré sú vraj staršie ako 2 000 rokov. Sú to naozaj nádherné obrovské stromy s obvodom kmeňov viac ako 14 metrov a s výškou viac ako 28 metrov. Viete si predstaviť, čo všetko tieto stromy počas svojho života videli a zažili? Keby tak vedeli rozprávať, to by boli príbehy!

S loďou do antiky

Veľkým zážitkom je aj plavba loďou po pobreží Kemeru, kde môžete obdivovať nielen krištáľovo čisté more a skalnaté útesy, výklenky či jaskyne, ale privezú vás do neďalekého antického mesta Phaselis. Zrúcaniny mesta Phaselis sa nachádzajú v lese, medzi lagúnou a morom. Uvidíte tu zvyšky antického akvaduktu a naskytne sa vám nádherný pohľad na amfiteáter. Poprechádzate sa medzi rozvalinami domov a obchodov, uvidíte rímske kúpele a mnoho iného.

Turecký kúpeľ hamam

Tradícia tureckých kúpeľov siaha do dávnej histórie. V Osmanskej ríši boli kúpele centrom spoločenského života, miestom, kde sa priatelia mohli stretávať a diskutovať o obchodoch a v samostatnej časti mohli ženy voľne klebetiť alebo si užívať rôzne kozmetické procedúry. Začnete návštevou soľnej jaskyne, pokračujete fínskou saunou a následne ľadovým kúpeľom. Potom nasleduje parná mätová sauna, kde sa vám krásne uvoľnia dýchacie cesty a opäť nasleduje kúpeľ či sprcha. Po saunách prejdete do hamamu, miestnosti obloženej mramorom, kde je 40 – 50 stupňov. Tu vám profesionálni maséri alebo masérky urobia pomocou hrubej bavlnenej rukavice peeling celého tela a vymasírujú vás v mydlovej pene. Je to veľmi príjemný zážitok. Potom vám ponúknu rôzne druhy masáží podľa vášho výberu a na záver si príjemne oddýchnutí môžete dopriať celotelovú čokoládovú alebo ílovú masku. Návšteva hamamu trvá dve a viac hodín podľa toho, aké procedúry si vyberiete. Odporúčame hamamy so záhradou, kde si môžete na slniečku užívať príjemné posedenie, zaplávať v bazéne a popíjať pri tom sladký turecký mätový čaj.

Fantastická kuchyňa

Kto ochutnal prímorskú kuchyňu, vie, že ovocie a zelenina tu má najplnšiu, najvýraznejšiu chuť, pretože dozrelo na slnku. K tomu Turci dokážu svoje jedlá dokonale okoreniť. Na svoje si prídu aj milovníci sladkého, pretože ich turecký med, chalva a baklava či zmrzlina dondurma majú naozaj výnimočnú chuť, ktorú si zamilujete. Turci sú známi svojím kebabom a vynikajúcimi jedlami z jahňacieho mäsa. Gurmáni sa zhodujú, že turecká kuchyňa je po francúzskej druhou najlepšou na svete.

Pár praktických informácií

  • Na vycestovanie do Turecka potrebujete platný cestovný pas, s občianskym preukazom sa do krajiny nedostanete. Platnosť pasu musí byť aspoň 6 mesiacov po návrate.
  • Let do Antalye trvá asi 2 a pol hodiny.
  • V krajine môžete očakávať časový posun +1 hodina.
  • V Turecku sa platí tureckými lírami, ale bez problémov zaplatíte aj eurami alebo dolármi. Vždy sa pred platením dohodnite, či chcete výdavok v lírach alebo v inej mene, inak vám automaticky vydajú líry.
  • Ešte stále sa vo väčšine obchodíkov a stánkov na trhoch dá slušne vyjednávať o cene, vždy stojí za to aspoň to vyskúšať.
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
21. apríl 2024 00:56