Selfie dokáže ovplyvniť vašu osobnosť.dreamstime
StoryEditor

Selfie negatívne ovplyvňuje charakter. Zistite, či sa aj u vás začína prejavovať táto psychická porucha

11.07.2022, 15:00
Životný štýl

Možnosti sociálnych sietí sa vyvíjajú čím ďalej, tým rýchlejšie. Je úplne bežné, že môžete s priateľmi komunikovať, posielať im videá alebo dokonca hlasové správy. Napríklad také uverejňovanie selfie sa stalo bežnou súčasťou života takmer každého človeka, no má to jeden háčik. Selfie môže totiž negatívne ovplyvniť váš charakter.

Vznik sociálnych sietí vám umožnil to, aby ste mohli kdekoľvek a kedykoľvek uverejniť svoje fotografie, ktoré môžu vidieť vaši priatelia či blízki. Bohužiaľ, v súčasnosti môže už len málokto tvrdiť, že ešte nikdy neodfotografoval žiadne selfie. Ak náhodou patríte k tým, ktorí s niečím takým skúsenosť ešte nemajú, ani s tým radšej nezačínajte. Totiž uverejniť dokonalé selfie nie je vôbec jednoduché. Musíte nájsť správnu pózu, vhodné pozadie, oblečenie, najlepší uhol, dobré svetlo a tak ďalej. Však to poznáte, urobíte minimálne 80 fotografii s rôznymi filtrami, no horko-ťažko z nich napokon dokážete vybrať jednu.

Čo je na tom zlé? Nedávne výskumy zistili, že nadmerné fotografovanie a uverejňovanie selfie podporuje vznik emocionálnych problémov a psychických porúch. Či už sa jedná o nižšie sebavedomie, perfekcionizmus alebo dokonca narcizmus.

Z fotografovania k narcizmu

Talianski vedci skúmali štyri mesiace na 74 ľuďoch vo veku 18 až 34 rokov, ako často používajú sociálne siete a ako to ovplyvňuje ich osobnosť. Zamerali sa predovšetkým na narcizmus, čo je porucha osobnosti, pri ktorej je nedostatok empatie sprevádzaný zvýšenou túžbou po pozornosti a uznaní. Výsledky sú prekvapivé. Zistili, že ľudia, ktorí nadmerne používali sociálne siete, a teda aj pravidelne uverejňovali selfie, vykazovali na konci výskumu zvýšené narcistické správanie až o 25%. U tých, ktorí túto funkciu používali len občas, nebol zistený taký veľký nárast. Ak zvyknete na sociálnych sieťach stráviť pokojne aj niekoľko hodín alebo túžite pravidelne zdieľať svoje fotografie, je dosť možné, že k narcistom patríte aj vy. Vďaka týmto znakom môžete zistiť, či trpíte poruchou osobnosti.

image

Využívanie sociálnych sietí a tvorenie selfie môže mať negatívny vplyv na vašu osobnosť.

dreamstime

Narcizmom môžete trpieť aj vy

To, či sa narcizmus prejavil aj u vás, môžete zistiť podľa niekoľkých znakov. Ľudia s touto poruchou osobnosti venujú prehnanú pozornosť sebe samým, pohŕdajú tými, ktorí nespĺňajú kritéria dokonalosti a považujú sa za jedinečných. Často skrývajú svoje negatívne vlastnosti a snažia sa vyzdvihovať nedostatky iných. Osoby, ktoré sa obdivujú, sa neustále starajú o svoj vonkajší vzhľad, nevedia prijať kritiku a veľmi ľahko sa urazia či nahnevajú. Jednoducho, ak sa viac pýšite svojimi úspechmi ako neúspechmi a túžite byť druhými obdivovaní, napríklad prostredníctvom vlastných selfie, pravdepodobne sa z vás stali narcisti.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 21:58