Aj dovolenka môže byť udržateľná.pexels
StoryEditor

Udržateľná dovolenka? Prezradíme vám, ako na prázdninách nezaťažíte planétu

29.06.2022, 09:00
Životný štýl

Leto je ako stvorené na rôzne výlety a takmer každá rodina si dopraje aspoň jednu dovolenku. Niektorí vyhľadávajú exotiku, iní objavujú krásy svoje rodnej hrudy. Ak sa snažíte žiť ekologicky, nezabúdajte, že určité typy dovoleniek vyjdu poriadne draho nielen vás, ale aj našu planétu. Popri tom, ako si užívate pohodlie a relax, ktoré si od dovolenky sľubujete, nezabúdajte myslieť aj na to, aby ste po sebe zanechali čo najmenšie ekologické stopy.

Určite vás nejdeme presviedčať, aby ste zostali doma na Slovensku a presúvali sa pešo z jedného kraja do druhého, lebo len tak zanecháte minimum uhlíkovej stopy. Skôr predostrieme iné alternatívy, ktoré stoja za zváženie.

Doprava

Letecká doprava je jednou z najbezpečnejších, počas leta zároveň najviac využívaná, no súčasne zanecháva najväčšiu uhlíkovú stopu. Ak ste si vybrali destináciu, ktorá je vzdialená natoľko, že iná ako letecká doprava by bola veľmi náročná, tak sa aspoň v ostatných bodoch snažte byť čo najviac ekologické. Ideálnym prostriedkom na presuny sú autobus alebo vlak. Je to úplne iný rozmer dovolenky, no nemusíte sa báť diskomfortu. Práve naopak. Autobusy sú dnes plne vybavené sociálnymi zariadeniami a klímou. Priznávame však, že napríklad vysokí ľudia majú možno problém sa tam pohodlne usadiť tak, aby si kolená nešúchali o sedačku pred nimi. Stále to však nie je dôvod, ktorý by vás mal úplne odradiť od cesty autobusom.

Vlak. Najmä pre deti by to bol iste zážitok na celý život. Viaceré spoje, najmä do Európy, vyrážajú z hlavných miest vo večerných hodinách. Čo znamená, že počas presunu si oddýchnete, pospíte si a ráno môže začať dobrodružstvo v úplne inom štáte. Vlak vám okrem iného ponúka možnosť poprechádzať sa či ponaťahovať. Aj deti určite ocenia, že nemusia byť niekoľko hodín pripútané k jednému miestu. Navyše, ak vaša cesta bude pokračovať aj počas bieleho dňa, objavovanie krajiny spoza okna vlaku má svoje neopísateľné čaro.

A hoci autá zanechávajú nezanedbateľnú ekologickú stopu, nemusíte sa úplne vzdať predstavy presunúť sa na dovolenku práve ním. Ak nepôjdete sama 1200 kilometrov a za vami vaša kámoška, opäť sama z volantom, ale pôjdete všetci jedným autom, určite nepochybíte. Ak idete na dovolenku viacerí, prehodnoťte, či by nebolo fajn si požičať väčšie auto. Určite to bude obrovská zábava. Navyše ak vás bude viac šoférov, ktorí sa prestriedajú za volantom, tak to nebude ani také vyčerpávajúce.

A čo tak bicykel? Ak ste športovo založení, vyberte sa s partiou na kratší či dlhší cyklovýlet. Je to najekologickejší spôsob dopravy, zažijete niečo nové, pretože nikdy neviete, čo vás počas cesty čaká. Takýto výlet uspokojí každého dobrodruha.

Hotely

V každej dovolenkovej destinácii nájdete vybudovaných niekoľko dokonalých rezortov. Všetky sú stavané tak, aby boli pre dovolenkujúcich čo najviac atraktívne. Ponúkajú vyhrievané bazény, rôzne vodné atrakcie, podsvietenia, osvetlenia, super klimatizované miestnosti kamkoľvek sa pohnete. A teraz si predstavte to množstvo energie, ktorá je nevyhnutná na to, aby bol efekt absolútne dokonalý. To vám asi ani nenapadne pri popíjaní mochita, počúvaní príjemnej hudby a pozorovaní detí šantiacich sa vo vode. Ak by ste tento rok predsa len mali chuť niečo zmeniť, vyberte sa do kempu. Niektoré z nich svojou výbavou pokojne môžu konkurovať hotelom. Vyberte si taký, ktorý sa bude najviac približovať tomu, čo hľadáte.

Posledné roky je tiež obrovským hitom Airbnb, čiže ubytovanie v súkromí. Okrem toho, že sa častokrát v ponúkaných bytoch budete cítiť ako doma, stretnete sa aj s domácimi, ktorí vám dajú tipy, čo v danom meste zažiť, vidieť, kde robia tú najlepšiu pizzu či znamenitú zmrzlinu.

Aj malé rodinné hotely sú jedným z ekologickejších typov ubytovania v porovnaní s veľkými rezortmi. V menších hoteloch sa o vás postarajú ako o kráľovné. Väčšinou sú založené na individuálnom prístupe. Milý Giacomo z recepcie si bude pamätať nielen vaše meno, ale aj mená vašich detí. Nezabudne ich odmeniť malým lízatkom. A jeho mama vám v kuchyni pripraví tradičné jedlá z poctivých domácich, no najmä sezónnych potravín, čo je nezanedbateľné z hľadiska ekológie.

Skúste sa aj počas dovolenky správať tak trochu ako doma. Ani doma predsa nehádžete uterák do prania po jednom použití. A aj takáto maličkosť, keď ju počas celého dovolenkového obdobia budú brať do úvahy všetci, dokáže ušetriť hektolitre vody.

Strava

A tu prichádzame k téme, ktorá nie je ani zďaleka zanedbateľná. Ísť na all inclusive dovolenku a užiť si si ju naplno, aby ste si oddýchli od svojich bežných povinností je jedna vec. Dávať si však bezprízorne na tanier všetko, okolo čoho prejdete a bez ohľadu na to, či ste vôbec schopná to skonzumovať, je vec druhá. Neskutočné plytvanie potravinami a vodou, ku ktorým dochádza pri tomto type dovoleniek je alarmujúce. Spomeňte si na to, keď si nabudúce budete nakladať všetky tie pochúťky. Naberte si radšej menej a otočte to k bufetovým stolom pokojne aj ďalších päťkrát, keď viete, že to, čo si na tanier naložíte aj skutočne zjete. Neplytvajte ani vodou. Pred novou plastovou fľašou s minerálkou uprednostnite tú, ktorú si doplníte do vašej prázdnej fľaše. Rovnako plastové poháre na drinky. Ak ich vy za deň vypijete desať, predpokladajte, že taký istý počet vypijú plus mínus aj ostatní a krát tisíc, čo je kapacita hotela. To sú neskutočné hory odpadu. Zbytočného. Len preto, že vy chcete mať počas prázdnin ruku hore. To, že planéta sa z toho nikdy nespamätá je však niečo, čo by vás mohlo zabrzdiť. Nech si raz aj vaše deti môžu dopriať dovolenku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. apríl 2024 22:06