Nuda v práci môže viesť k boreout syndómu.pexels
StoryEditor

Nudíte sa v práci? Syndrómom boreout je rovnako nebezpečný ako známe vyhorenie

17.06.2022, 12:00
Životný štýl

Čoraz častejšie sa stretávame s pojmom vyhorenie. Už to nie je len anonymný článok vo vašom obľúbenom časopise, ale žiaľ, tento syndróm postretol aj niekoho z vášho blízkeho okolia, niekoho, koho poznáte a vidíte, čo vyhoreniu predchádzalo. Čoraz častejšie sa však skloňuje pojem boreout a je to novodobá diagnóza, ktorou sa označuje nuda na pracovisku, respektíve v zamestnaní.

Píšete si s kamarátkou denne počas pracovnej doby, ako ukrutne sa v práci nudíte? Máte detailný prehľad o všetkých akciách na eshopoch a neunikla vám žiadna kauza v novinách? Dajte si pozor, aby vás skôr či neskôr nedobehol práve spomínaný boreout.

Nudíte sa?

Dospeli ste v práci do štádia, že sa počas dňa viac nudíte, ako robíte niečo zmysluplné? Tlačíte pred sebou povinnosti, pretože viete, že ich aj tak zvládnete behom pár minút a potom vás opäť nič naliehavé nečaká? Pár hodín, alebo v niektorých prípadoch aj dní nudy občas nikomu nezaškodí. Dokonca si ich určite viete aj naplno užiť. Konečne máte čas aj na prečítanie si pikantností zo sveta celebrít, chatovanie s novým kolegom, či urobenie si kompletného dovolenkového itineráru. Ak je však nuda v práci skôr pravidlom, ako výnimočným stavom, môže prichádzať frustrácia. Z ničnerobenia, z toho, že sa budete cítiť dostatočne nemotivované, nevyužité a tým pádom možno trochu nepotrebné. Ani bohatý súkromný život vám totiž nedokáže vynahradiť to, čo vám chýba v pracovnom živote.

Častejší ako vyhorenie

Syndróm vyhorenia postretne zhruba 3 % zamestnancov, kým syndrómom boreout trpí údajne až 32% ľudí. Možno k ním patríte aj vy, alebo váš blízky kolega. Kým pri vyhorení dávate prácu na prvé miesto, snažíte sa jej podriadiť celý svoj život, vrátane toho súkromného, či rodinného a robíte častokrát na 100% a aj to sa vám zdá málo, pri boreout syndróme naopak nemáte do čoho „pichnúť“ a už ste v podstate takí unudení, že sa vám nechce pustiť ani do tých povinností a činností, ktoré by ste mali urobiť.

Ohrozená skupina

Táto diagnóza je pomerne nová a spája sa predovšetkým s príchodom „mileniálov“ na pracovný trh. Práve tí totiž týmto syndrómom, ale aj syndrómom vyhorenia trpia najčastejšie. Sú si vedomí svojich kvalít, dokážu pracovať efektívne a ak pracujú pre spoločnosť, v ktorej musia tráviť osem a pol hodiny denne bez ohľadu na to, či majú, alebo nemajú čo robiť, začnú sa nudiť. Podľa štatistík sa ľudia, narodení medzi rokmi 1980 až 2000 nudia v práci denne až polovicu svojho pracovného dňa. Kto vie, či je tempo starších ročníkov naozaj také ležérne, alebo si svoju prácu rozložia na menšie časti na ktorých pomaly pracujú, ale oni sa v práci cítia dostatočne vyťažení a nudia sa maximálne desať hodín týždenne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 11:28