Rukopis o vás prezradí viac, ako by ste možno chceli.dreamstime
StoryEditor

Ste agresívne, lenivé alebo sa na vás dá stopercentne spoľahnúť? Aj toto o vás prezradí písmo

08.06.2022, 09:00
Životný štýl

Typológiu osobnosti je možné určiť na základe mnohých a rôznych ukazovateľov. Jedným z nich je aj grafológia, ktorá sa zaoberá rukopisom. Jeho podrobným sledovaním vie zistiť, či ide o pohodlného lenivca, alebo človeka, ktorý je zásadový. Dokonca vie odhaliť, či má dotyčná osoba sklony k agresivite.

Nejde samozrejme v žiadnom prípade o obsah toho, čo kto píše. Skôr sa skúma sklon písma, jeho čitateľnosť, tvary písmen a tiež ich veľkosť. Nechtiac tak o sebe môžete prezradiť viac ako by ste chceli.

Sklon písma

Ste človek, ktorému chýba rozvaha a bežne ste taký uponáhľaný, že neviete, kde vám hlava stojí? Potom to s najväčšou pravdepodobnosťou bude o vás vypovedať aj vaše písmo. Písmená majú výrazný sklon doprava. Dalo by sa povedať, že až ležia na riadku. Tiež to o vás hovorí, že plnenie sľubov nie je práve vašou silnou stránkou. Ste však pomerne obľúbené, nemáte problém zoznamovať sa s novými ľuďmi a otvorenosť je vaša výrazná črta. Naopak, ak pri písaní nakláňate písmena v opačnom smere, asi niečo skrývate. Častokrát sa ľudia s týmto sklonom písma schovávajú za rôzne masky a nie sú sami sebou. Na svoje okolie pôsobíte tajomne. Ak je rukopis kolmý, naznačuje dodržiavanie odstupu od ľudí, istý chlad, no tiež to, že ide o osobu s logickým myslením, ktorá je navyše praktická.

Rozťahané verzus úzke

Roztiahnuté a veľké písmo patrí zrejme tým najväčším flákačom a lenivcom, ktorí nie sú práve starostlivými typmi. Naopak, úzke písmo signalizuje, že ide o nedôverčivého človeka, ktorý má problém komunikovať, nehovoriac o tom, že aj v nadväzovaní nových kontaktov má značné problémy.

Silný tlak alebo jemné písanie

Ak je zjavné, že písmená sú na papier takmer vryté a bol pri písaní použitý veľký tlak, text bol písaný človekom so sklonom k agresivite, alebo šlo o niekoho, kto bol v tej chvíli nahnevaný. Ak písmo naznačuje, že bol síce vyvinutý silnejší, no nie príliš silný tlak, je vašou dominantnou črtou, že sa viete do všetkého vložiť a veci riešite s nasadením. Jemné písmo, miestami až nečitateľné, patrí tým, ktorí v živote síce nie sú veľmi húževnatí, no nechýba im empatia.

Malé či veľké

Skôr píšete menšie písmená alebo dostatočne veľké a zreteľné? Kým prvú skupinu tvoria tí, ktorí toho viac nasľubujú, ako dokážu splniť a navyše sú ľahostajní k sebe aj životu, v prípade druhej skupiny hovoríme o panovačných, sebavedomých ľuďoch, ktorí neradi dávajú priestor iným a zvyknú sa presadzovať.

Rýchlo, rýchlo

Aj to, či píšete rýchlo, alebo je vaše tempo skôr pomalšie o vás dosť napovedá. Kým človek, ktorý píše pomaly je známy svojimi organizačnými schopnosťami, precíznosťou a tiež tým, že sa v prvom rade spolieha sám na seba, človek, ktorý sa snaží všetko napísať veľmi rýchlo je zväčša netrpezlivý a nedochvíľny.

Spájanie písmen

Osoby, ktoré jednotlivé písmena spájajú dokonalými oblúčikmi bývajú v živote striktný, prísny a ak ich raz niečo sklame, je pre nich veľmi ťažké, ba dokonca nemožné odpúšťať. Ostré a špicaté napájanie písmen naznačuje, že ide o tvrdohlavého jedinca s ktorým sú akékoľvek dohody priam neuskutočniteľné. Ak sú písmená pospájané „ledabolo“, ide o zväčša o človeka, ktorému sú cudzie pojmy ako loajalita a spoľahlivosť, no zároveň je vo svojich názoroch nestály.

Podpis

Povedzme si úprimne, že väčšina podpisov s ktorými sme sa kedy stretli je pomerne nečitateľná, podľa grafológie by to malo znamenať, že človek je uzavretý. Naopak, čitateľný podpis je znakom sebavedomého človeka, ktorý si je vedomý svojich kvalít.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 07:30