Jedlá sóda sa uplatní aj mimo kuchyne.Dreamstime
StoryEditor

Netradičné využitie jedlej sódy: Biely zázrak za pár eur sa postará o čistý a voňavý domov

05.06.2022, 09:00
Životný štýl

Možno ju bežne používate ako náhradu kypriaceho prášku alebo prvú pomoc pri pálení záhy. Sóda bikarbóna toho však vie oveľa viac – dajte jej šancu, získate nedoceniteľného parťáka, ktorý si poradí s nejedným malérom v domácnosti.

Jedlá sóda sa dá rozhodne využiť na oveľa viac spôsobov, ako len v kuchyni. Odteraz ju budete kupovať na kilá.

Osviežovač vzduchu

Hoďte do koša všetky osviežovače vzduchu z drogérií, ktoré sú plné chémie, a pustite sa do výroby vlastného – takého, ktorý nežiaduce pachy skutočne pohltí, a nielen na chvíľu zakryje. Ako na to? Nie je nič jednoduchšie, stačí vziať peknú misku a nasypať do nej jedlú sódu premiešanú s niekoľkými kvapkami obľúbeného éterického oleja. Nádobu potom trochu dozdobte podľa vlastnej fantázie a postavte na vhodné miesto.

Pomocník pri praní

Ak pridáte zhruba pol hrnčeka jedlej sódy do práčky k praciemu prášku, zvýšite tým jeho účinnosť. Zmäkčíte totiž vodu. Bielizeň potom bude čistejšia a žiarivejšia. Tento biely prášok vám príde vhod aj v prípade, že chcete vrátiť stratenú krásu zapranému oblečeniu, napríklad spodnej bielizni. Jednoducho v teplej, ale nie horúcej vode rozpustite dve lyžice soli a po jednej lyžici prášku na pranie a jedlej sódy a bielizni doprajte polhodinový kúpeľ. Potom ju vyplákajte.

Parťák pri upratovaní

Máloktorý „čistič zo špajze“ si poradí so špinou a s mastnotou tak dobre ako práve jedlá sóda. Skvele s ňou vyčistíte mikrovlnku - stačí len na vlhkú handričku nasypať trochu sódy a pustiť sa do práce. Poradí si aj s klasickou rúrou - nečistoty posypte sódou, navlhčite vodou, napríklad z rozprašovača, a nechajte pôsobiť cez noc. Bikarbóna výborne vydrhne strieborné príbory - zmiešajte tri diely sódy s jedným dielom vody, kašičku naneste na hubku a jemne čistite. Vďaka nej zmiznú dokonca aj pastelky zo steny, stačí trocha sódy na vlhkej handričke.

Ochranca pred škodcami

Dobývajú sa vám domov mravce? Nie je nič jednoduchšie ako vziať rovnaký diel jedlej sódy a obyčajnú kuchynskú soľ, zmiešať ich dohromady a zmes nasypať kamkoľvek, kde mravce uvidíte. Čoskoro vás zase opustia. Sóda sa hodí aj ako ochrana pred komármi a iným bodavým hmyzom – síce ich neodoženie, ak vás však bodnú, tak sa vám rýchlo uľaví, keď si na postihnuté miesto nanesiete hustú kašičku z bikarbóny a vody.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
21. apríl 2024 00:55