pixabay.com
StoryEditor

Talizmany plné energie inšpirované prírodou. Veríte v silu spirituálnych šperkov?

27.03.2017, 07:00
Životný štýl
Nosíme ich predovšetkým ako ozdobu alebo doplnok šiat. Šperky však môžu byť aj ochrannými či duchovnými symbolmi, ktoré majú podporiť dobrú náladu alebo dodať energiu. Trendom sú jogové náramky či náhrdelníky.

Šperky sprevádzajú ľudskú kultúru od pradávna. Náramky, náušnice či spony často slúžili ako ukazovateľ sociálneho statusu. Čím ozdobnejšie a prepracovanejšie, tým vyššieho spoločenského uznania sa ich nositeľ tešil. Najprv sa nosili pri slávnostných príležitostiach, ale postupom času sa z nich stala súčasť bežného šatníka, píše iDnes.cz.

Okrem estetickej funkcie sa k nim naprieč kultúrami vzťahoval aj duchovný význam. Naši predkovia verili, že určité predmety im prinesú väčšiu silu, alebo ich ochránia pred zlými silami. Stačí si spomenúť na knihu Žítkovské bohyne, kde hlavná hrdinka dostala náramok, ktorý ju mal chrániť. Akonáhle si ho dala dole, prišla o život.

Ani dnes, keď sa väčšina šperkov nosí predovšetkým pre parádu, ich tradícia ako duchovných symbolov nezmizla. Už len samotný výber je malý rituál. Vyberáme si ich nielen podľa toho, ako nám pristanú, ale hlavne podľa toho, ako sa v nich cítime, to je dôležitejšie. Čím ďalej tým viac sa nechávame inšpirovať kultúrami, v ktorých spirituálny význam šperkov po stáročia prevláda.

Súlad čakier

Populárne sú najmä jogové šperky, ktoré vsádzajú na harmonizáciu tela a duše. Ich účinky sa spájajú s čakrami, teda energetickými centrami v tele. Ak tieto centrá nie sú v rovnováhe, podpisuje sa to na našom fyzickom a psychickom stave.

Napríklad náhrdelníky mála (Mala) majú pomáhať dávať do súladu myšlienky a telo, rovnako ako osobnosť a jej okolie. Mála v sanskrte znamená meditačný veniec, a preto šperky slúžili na odriekanie mantier. Niektoré z týchto náhrdelníkov sú dovážané až z Indonézie, Indie či Nepálu.

Na ich výrobu sa používajú lokálne suroviny. Napríklad perly alebo rudrakša, čo je semienko zo zeleného stromu rastúceho v Ázii. Legenda hovorí, že jedného dňa, po dlhej meditácií, boh Šiva vyronil slzu. Z tejto jedinej posvätnej slzy potom vyrástol strom. Preto hinduisti veria, že nosením korálok získajú ochranu boha Šivu. Podľa nich rudrakša vytvára veľa pozitívnej energie a navyše zlepšuje koncentráciu a účinkuje aj proti starnutiu.

Sila liečivých kameňov

Na liečivú moc kameňov vsádza stále viac ľudí. Zaobstarávajú si preto šperky, ktoré ich majú zbavovať negatívnych vibrácií a dodávať silu. "Každý kameň má nejaké vlastnosti. Podľa toho, čo človeku práve schádza, by si mal vyberať daný kameň. Nie je to ale úplne jednoduché, pretože nie všetky kamene sa môžu navzájom kombinovať, "hovorí Bibiana, ktorá sa zaoberá výrobou spirituálnych Rukabi náramkov. Dodáva, že je napríklad vhodné sa riadiť kameňmi, ktoré sú priradené pre konkrétne znamenia zverokruhu.

pixabay.com

pixabay.com

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 19:52