pixabay.com
StoryEditor

Naše milé závislosti. Ste v tom aj vy?

25.03.2017, 14:00
Životný štýl
Nákupy, káva či solárko? Ani neviete ako a aj na týchto nevinných záležitostiach môžete byť závislá. Kedy ste ešte v pohode a kedy je to už problém?

Hranica medzi normálom a závislosťou je veľmi tenká. Niekedy len ťažko zistíte, či niečo iba „chcete“ alebo už „musíte“. Keď už „musíte“, máte problém a mali by ste nad ním začať intenzívne premýšľať a začať ho riešiť. Pretože aj to, čo vyzerá neškodne, môže narásť do obludných rozmerov a zničí vás rovnako ako alkohol či drogy. Vyskúšajte sa na týždeň vzdať veci, s ktorou predpokladáte, že máte problém. Ak to dáte ľavou zadnou, ste ok. Ale ak pociťujete veľkú psychickú záťaž, prípadne ten týždeň ani nevydržíte, mali by ste vyhľadať odbornú psychologickú pomoc.

Čo je to závisloť?

Závislý človek neustále, alebo veľmi často pociťuje nutkanie robiť nejakú činnosť, ktorá uspokojí jeho potrebu a je ochotný tomuto uspokojovaniu podriadiť všetko a nevie ho kontrolovať. Uspokojenie potreby prináša pocit slasti, vylučujú sa pri ňom endorfíny a človek sa cíti naozaj šťastný, iba keď túto činnosť (pitie alkoholu, nakupovanie, hranie hier...) práve robí. Samozrejme, existujú aj tzv. „kvartálni“ závisláci. To znamená, že svoju potrebu uspokojujú iba raz za čas, ale za to poriadne.

Závislosť na soláriu

Chodíte do solária niekoľko krát do týždňa, nedovolíte svojej koži vyblednúť a že by ste do neho nechodili, je pre vás nepredstaviteľné? Ste najtmavšia široko-ďaleko, v soláriu máte zakúpenú permanentku a chodíte doň na maximálny počet minút? Máte problém a okrem toho, že to vôbec nie je pekné, je to aj extra nezdravé.

Závislosť na nákupoch

Nakupujete aj čo nepotrebujete, už v auguste sa trápite nad tým, či máte na zimu dostatočné množstvo čižiem a ak nemáte každú módnu vychytávku, cítite sa zle? V skrini máte veľa vecí ešte s vysačkami a vlastne ani poriadne neviete, čo v nej máte? Nadáva vám váš manžel, že to s nakupovaním naozaj preháňate a vy pred ním svoje „úlovky“ skrývate? Často nevychádzate s peniazmi preto, že ste všetko oplieskali na handry? Pozor, máte problém.

Závislosť na sexe

Potrebujete ho niekoľko krát za deň a premýšľate nad ním väčšinu času, ste závislá na sexe. Ide o veľmi ťažkú a nešťastnú závislosť, pretože títo ľudia (častejšie muži ako ženy) si nevedia udržať trvalý vzťah. Väčšinou totiž potrebujú stále nové sexuálne podnety (nových partnerov), aby svoje potreby uspokojili.

Závislosť na káve

A ak vypijete denne 20 káv (áno, takí ľudia naozaj existujú), určite máte problém! A čudovali by ste sa, koľko takýchto nešťastníkov medzi nami žije a aké je ťažké sa závislosti na kofeíne zbaviť, pretože na nás číha všade.

Závislosť na zdravom životnom štýle

Odborne sa nazýva ortorexia a najskôr sa zdá neškodná až prospešná. Zahŕňa sledovanie trendov v zdravom stravovaní, nákup zdravých potravín, cvičenie a prehnanú starostlivosť o svoje telo a zdravie. Ide o veľmi komplikovaný problém, pretože vlastne zahŕňa viacero závislostí. Človek sa postupne separuje od normálnej spoločnosti, pretože nie je schopný sa najesť vonku, má veľmi pravidelný režim a aj svoje deti vychováva veľmi úzkostlivo.

Závislosť na mobile a sociálnych sieťach

V súčasnosti veľmi populárna závislosť, ktorá dokáže veľmi narušiť sociálne väzby, hoci sa tvári, že ich má upevniť. Neberte ju na ľahkú váhu a naozaj už v zárodkoch sa s ňou snažte popasovať a používanie mobilu obmedzte na prijateľný čas.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 03:30