pixabay.com
StoryEditor

Nikdy sa neprestávajte snažiť o svoje deti

26.12.2016, 13:00
Životný štýl
"Rodičmi zostávame aj potom, keď prestaneme byť partnermi, " hovorí Dr. Sue Cornbluth, svetovo uznávaná odborníčka na SZR, ktorá publikuje v New York Times

Syndróm zavrhnutého rodiča sa vyskytuje na celom svete. Viem to z prvej ruky, pretože pomáham klientom zo všetkých kútov našej krajiny znovu nadobudnúť vzťah so svojimi deťmi. Nanešťastie, SZR zatiaľ nie je považovaný za duševnú poruchu, no vieme, že sa vyskytuje vo veľmi konfliktných rozvodoch. Ide o poruchu, v ktorej dieťa dlhodobo ponižuje a bezdôvodne uráža jedného rodiča. Toto je spôsobené kombináciou faktorov, vrátane navádzania zo strany druhého rodiča, no aj keď sa jeden rodič snaží odcudziť dieťa tomu druhému. Ide o celosvetový fenomén, ktorý ovplyvňuje všetky druhy rozvedených rodín. Treba poznamenať, že SZR nie je vymyslený syndróm. Nielenže existuje, ale mnoho milujúcich rodičov je nespravodlivo oddelených od svojich detí kvôli nevyriešeným problémom dospelých. Súdy nenesú žiadnu ďalšiu zodpovednosť za vzťahy vo vašej rodine. Presne z týchto dôvodov by rodičia mali vyhľadať pomoc profesionálov a odborníkov v oblasti SZR.

Rady Dr. Sue:

Nikdy sa neprestávajte snažiť o kontakt: Je dôležité, aby ste naďalej ostali v kontakte so svojím dieťaťom, a to aj v prípade, že sú vaše pokusy neúspešné. Vaša snaha možno nebude ocenená okamžite, ale je to dôkaz, že sa stále zaujímate.
Ovládnite emočné reakcie: Je veľmi ťažké ovládnuť ich, keď sa cítite napádaná svojím bývalým partnerom. Najlepšie, čo môžete v tejto situácii urobiť, je naučiť sa sebaovládaniu.
Neohovárajte bývalého partnera v prítomnosti dieťaťa: Robí to z vás programujúceho rodiča.
Nikdy sa nevzdávajte: Je prirodzené, že v určitých chvíľach sa budete chcieť vzdať. Žiadne dieťa by nechcelo, aby sa ho rodič vzdal, napriek tomu, že sa to tak nemusí javiť z jeho správania.

Čo znamená osobná striedavá starostlivosť?
Rodičia sa o dieťa starajú spoločne. V praxi to znamená, že uplatňujú voči dieťaťu taký rodičovský model, ktorý dieťaťu poskytuje pocit bezpečia a presvedčenie, že každý z rodičov je rád, aby dieťa malo pekný vzťah s mamou i s otcom.
Nejde len o čas strávený s tým-ktorým rodičom, ale najmä o to, aby sa jeden i druhý rodič správali k dieťaťu s vedomím, že ono miluje oboch. Tí sa preň stávajú modelom správania sa, ľudských vzťahov a podľa toho sa neskôr aj oni správajú. Dieťa má právo na oboch rodičov. Keď je zverené matke a žije s ňou, pri odchode na víkend k otcovi má pocit, že ju zrádza. Pri striedavej osobnej starostlivosti dieťa nezrádza ani jedného. Má pocit istoty, zázemia u oboch rodičov, lásky a rešpektovania jeho pocitov a potrieb. Ten, kto miluje svoje dieťa, si uvedomuje, že jeho dušička je vytvorená z dvoch polovíc – jedna z mamy, jedna z otca. Ten, kto to nechce rešpektovať, ako by v dieťati zabíjal jednu polovicu duše...
Nezabudnite, že rodičmi zostávame aj potom, keď prestaneme byť partnermi.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 06:05