Instagram/seanshap_photography
StoryEditor

Terapia pre cestujúcich metrom. Mladík v New Yorku dal ľuďom šancu sa vyjadriť

11.11.2016, 16:00
Životný štýl
NEW YORK Rušná stanica metra na 14. ulici medzi 6. a 7. blokom bola po 9. novembri akási tichá. Bol totiž prvý deň po voľbách, ktorých výsledky sú už všetkým dobre známe. Vyhral Donald Trump. Nejde však o to, že by stanica bola prázdna a nik tam nebol, ale skôr o to ticho, ktoré panovalo medzi ľuďmi. Možno to bolo sklamanie, možno bezmocnosť...

Tradičné postávanie cestujúcich, ktorí čakajú na svoje metro vyrušil zhluk ľudí, hľadiacich na vydláždenú stenu. Tí, ktorí podišli k stene bližšie, videli, že je pokrytá farebnými lepkami, pomocou ktorých ľudia vyjadrovali svoje názory, posolstvá lásky, nádeje, strachu a sklamania.

Pri stene bol umiestený stôl s perami a farebnými lepkami a vedľa bol nápis, ktorý objasňoval o čo ide: „Terapia pre cestujúcich.“

Matthew “Levee” Chavez, 28, komentátor, umelec, barman z Brooklynu vytvoril tento priestor pre ľudí, aby mohli vysloviť svoje obavy či úzkosť.

"Teraz pár dní žili ľudia v strese a myslel som si, že by mali mať možnosť vyjadriť svoje názory a myšlienky, a tak sa aspoň čiastočne zbaviť napätia, či stresu," povedal Matthew.

Asi pred šiestimi mesiacmi Chavez priniesol stôl a dve stoličky na stanicu metra. Chcel pomôcť hlavne tým, ktorí nemajú nikoho iného na zhováranie a chcel tak dať každému šancu vyrozprávať sa, o hocičom. Vyrozprávať sa zo strachu, z toho čo ľudí trápi, z čoho majú zlý pocit. Nie je síce certifikovaný terapeut a jeho cieľom nie je dávať odborné rady, ale chce ľudí vypočuť a podať im pomocnú ruku, na základe svojich vlastných skúseností.

Bolo to prvýkrát, kedy Chávez použil farebné lístky s poznámkami a prilákal tak mnoho ľudí.

Cestujúci sa pristavili pri stene len preto, aby čítali, premýšľali a niektorí napísali aj množstvo ďakovných slov práve terapeutovi, za to, že vymyslel tento nápad.

Chavez napísal na svojej internetovej stránke, že v deň, keď prišiel s týmto nápadom, vzniklo až 1500 takýchto farebných odkazov.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 02:08