pixabay.com
StoryEditor

Vydýchnuť a utiahnuť, dámy. Korzet sa opäť vracia do módy

08.11.2016, 16:00
Životný štýl
Štíhly pás a pevne pozdvihnuté prsia. To sú najčastejšie znaky príťažlivej ženy. Sem tam to v minulosti išlo do extrémov, ktoré sa dosahovali umelo. Čo dnes zariadi plastická chirurgia, to predtým zabezpečoval hlavne korzet.

A práve táto pomôcka vytvárajúca optickú ilúziu štíhleho pásu oslavuje ďalší zo svojich návratov do centra pozornosti vrtkavej módy. Je nutné povedať, že tentoraz nejde o prostý comeback, ale predsa len o inováciu, hoci aj jej predobraz by sa v minulosti našiel. Korzety totiž tentoraz nie sú uschované pod šatami, ako tomu bolo po stáročia, ani provokatívne nosené na nahom tele, čo svet naučil Jean-Paul Gaultier spolu s večne výstrednou Madonnou, píšu lidovky.cz.

Dnes je v móde korzet na oblečení. Ako ukázali nedávne týždne módy, napríklad na prehliadke módneho domu Prada, skutočne „in“ žena si jednoducho oblečie košeľu alebo šaty a až na ne sa uťahuje šnurovačka (ideálne kontrastnej farby). A veľkosť sťahovacieho doplnku pritom nerozhoduje, stačí napríklad v podstate širší, šnurovaním sťahovateľný pásik.

Návrat korzetu je logický. Móde niekoľkých posledných mesiacov vládne štýl „oversize“, oblečenie nadmernej veľkosti. Napriek tomu aj v XXL "hábite" dámy rady zdôraznia, že pod záhybmi látky sa skrýva štíhle telo.

Ako vrchná vrstva však pôsobí korzet sofistikovanejšie. Korzet na oblečení nosí napríklad Kim Kardashian alebo Gigi Hadidová. Pod ich vplyvom sa iste nový trend rozšíri do ulíc celého sveta a to rýchlosťou blesku.

Pomáhať im budú sociálne siete. "Pani korzetu" však navždy zostane Katarína Medicejská, ktorá sa o jeho rozšírenie po celej Európe postarala už v 16. storočí, a to bez všetkých sociálnych sietí. Aj keď pokusy o uťahovaní tela, ktoré sťažilo dýchanie sa dajú dohľadať dokonca už v neolite.

A ak máte dámy pocit, že je k vám zase raz móda nespravodlivá, že po vás chce "vydýchnuť, utiahnuť a trpieť", vedzte, že aktuálne trendy trošičku trápia aj mužov. Dobre ušitá slim fit košeľa totiž aj po nich chce, aby telo držali vzpriamene, inak ťahá a škrtí. A s tým sa pohnúť nedá. Naopak šnurovačku je možné nenápadne povoliť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 05:17