Magazín Evita
StoryEditor

Chudnúť sa dá aj bez pestúnky. Tancujte s bábätkom v šatke

03.10.2016, 12:00
Životný štýl
Autor:
iDnes
Ako zhodiť prebytočné kilá po tehotenstve, keď nemá kto strážiť vaše dieťatko? Existujú športy, ktoré môžete robiť aj so svojou ratolesťou. Ako sa tancuje s bábätkom v šatke?

„Tehotenstvo je krásne obdobie, lenže s rastúcim bruškom odchádza aj „fyzička“. Aj keď som v tehotenstve cvičila a neprejedala sa, nabrala som 20 kíl. Každý hovoril, že po pôrode to pôjde rýchlo dole. Nešlo. Práve naopak. Časté dojčenie ma stálo veľa energie, ktorú som dopĺňala tatrankovým sendvičom (jedna tenká tatranka, medzi dvoma hrubými) o tretej ráno. Lenže ako sa potom dostať do formy a zabrániť tomu, aby zrkadlo nebolo nepriateľ?“, píše redaktorka Monika pre idnes.cz. 


"Stráženie som pre malú Nikolku nemala a ani som svoje bábätko nechcela opúšťať kvôli niekoľkým prepoteným hodinám vo fitku. Dlho som hľadala, ako začať cvičiť a zároveň neopúšťať svoje bábätko. Od narodenia som dcérku nosila v šatke a zistila som, že neďaleko nášho bydliska je možnosť cvičenia s dieťaťom na tele. Priznávam, že odhodlať sa ísť to vyskúšať mi chvíľu trvalo. Malá nikdy nebola uplakaná, ale predstava, že ju mám naviazanú na tele a ešte posilňujem alebo tancujem, ma naozaj strašila, " spomína Monika.

"Veľkou výhodou pre mamičky je práve stráženie, ktoré na týchto lekciách riešiť nemusia. Mať bábätko stále pri sebe im dodáva aj pohodu a "čistú" hlavu a môžu sa tak naozaj sústrediť samy na seba a lekciu si naozaj kvalitne odtancovať, "vysvetľuje Lucie Trubačová, lektorka a zakladateľka Dance4Mom.

„Konečne som sa odhodlala. Logistika bola síce zložitejšia. Ako ísť do šatne, alebo sa prezliecť v telocvični, kam dať sotva sa plaziace bábätko, aby som sa ja prezliekla, čo všetko vziať so sebou atď. Nakoniec som to nejako zvládla, uviazala malú do šatky a išlo sa tancovať. No, tancovať ... Preťahovať, posilňovať, tancovať a znovu preťahovať. Lekcia predčila moje očakávania. Bolo to jednoducho super. Nikolka mi v šatke takmer okamžite zaspala a prespala celú hodinu, “ spomína Monika.

 Moderná hudba aj tango
„Ruku na srdce, pri prvej lekcii som sa tam motala ako rezance v hrnci. Zo zadného radu som radšej nevystrkovala ani nos. Dievčatá okolo mňa veselo tancovali a bábätka im spinkali na hrudi, alebo veselo hojdali nožičkami do hudby. Je super, že pri tomto tanci nezáleží na tom, či človek robil desať rokov balet, alebo v puberte tancoval na Madonnu v garáži. Pohyby sú celkom jednoduché a trúfam si povedať, že to zvládne skoro každá, nech už sa tancuje na modernú hudbu, alebo tango.“ Popisuje svoje začiatky Monika.

"Lekcie sú určené pre všetky mamičky, ktoré sa chcú hýbať, majú rady hudbu a tanec. Je úplne jedno, či sú tanečnice, alebo nie. Lektorka vedie nácvik choreografie tak, aby to zvládali úplne všetky. A verte, že to naozaj zvládnu, dokonca tak dobre, že môžu verejne vystupovať, "hovorí Lucia Trubačová.

„Jediné, čo som na prvú lekciu fakt nezvládla, bolo prezlečenie. Svoje som mala, ale nenapadlo mi, že sa prepotí aj dcérka. Skúsené matky ťahali z tašiek neprepotené outfity pre deti a ja som nemala nič. Vonku zima a dcérka prepotená. Našťastie mi kamarátka hneď požičala a malá bola krásne v suchu. Odvtedy jej nosím veci na prezlečenie, aj keď ideme len na chvíľu von,“ píše Monika.

Mamičky chudnú, deti spia
Monika spomína, že „pri tomto tancovaní nejde len o mamičky, ale aj o deti. Tancovať je možné buď s dieťaťom v ergonomickom nosidle, teda bez výstuhy s nožičkami do M, alebo v šatke. Ak niekto príde na hodinu v nevyhovujúcom nosidle, alebo nezvláda úväz, každá druhá (ak nie prvá) mamička ponúkne pomocnú ruku, prípadne nosič či šatku. Sama som dlho chodila na hodiny s nosičom v zálohe a malú viazala do šatky.“

"Mamičky, ktoré sa boja toho, že ich bábätko nie je dobre uviazané, alebo si nie sú isté správnou polohou bábätka, sa nemusia báť, všetky lektorky sú vyškolené tak, aby dokázali mamičkám poradiť, prípadne opraviť nedokonalý úväz šatky či polohu dieťaťa," dodáva Lucie Trubačová.

„Tanec je koncipovaný tak, že keď sú v zostave rýchlejšie kroky či pohyby, mamička dieťaťu pridržiava hlavičku. Ide aj o pocit. Keď mi prišlo, že by sa to malej nemuselo páčiť, pridržiavala som ju. Moja dcérka však dodnes väčšinu hodiny prespí,“ píše Monika.

"Bezpečnosť a pohodlie bábätka je priorita aj pre mňa nielen ako lektorku, ale aj mamičku. Deti musia byť spokojné, aj to je môj cieľ lekcie. Snažím sa teda choreografie robiť tak, aby tam žiadne prudké pohyby a zmeny smeru neboli. Ak tam je nejaký nie celkom plynulý pohyb, vždy sú mamičky upozornené a deťom hlavičky pridržia, "vysvetľuje lektorka Lucia, tiež dvojnásobná matka.

"Tancujeme raz týždenne a aj na mne sú výsledky cvičenia vidieť. Navyše mám pocit, že robím niečo len pre seba a pritom nemusím opúšťať dcérku. Dúfam preto, že sa to môjmu teraz už 13 mesačnému batoľaťu bude páčiť aj naďalej, nerada by som sa lekcií vzdala. Niektoré deti sa totiž nechajú nosiť do dvoch rokov, ak ich teda mamička unesie, zatiaľ čo iné sa snažia z nosiču či šatky vyviazať s príchodom prvého roka, " dodáva Monika.

O nosičoch píšeme aj v októbrovej Evite.

Evita Magazín

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 23:37