pixabay.com
StoryEditor

Ako na krepaté vlasy? Takto ich skrotíte

30.08.2016, 14:45
Životný štýl
Skrotiť vlasy počas leta je zvlášť ťažká úloha. Keď je vlhko, vlnia sa, keď sú vysušené, krepatia, a ešte vedia potrápiť poletujúcimi pramienkami, ktoré nedržia krok so zvyškom účesu.

Kadere môžete stiahnuť do chvosta, ale možností je viac - skúste ich priebežne dostať do kondície alebo si s krepatiacou textúrou zámerne pohrať, ako píše idnes.cz.

"Krepatia všetky vlasy. Ako veľmi, to záleží od ich typu - či sú suchšie, kučeravé, hrubšie alebo jemné a krehké," opísala serveru Refinery29 newyorská vlasová stylistka Jan-Marie ARTEC. Do určitej miery sa krepovatenie týka nás všetkých, ale počítajte s tým, že ak máte vlasy vysušené a oslabené napríklad kontaktom so slanou vodou či chlórom, chemickým zosvetľovaním alebo častým kulmovaním a žehlením, bude jeho efekt výraznejší.

Prečo vlasy krepatia?

Všetko sa začína v strednej vrstve vlasov, kde sa nachádzajú molekuly keratínu - proteínu, ktorý sa stará o ich silu a pevnosť. Medzi molekulami existujú dva typy väzieb: tie silnejšie, takzvané disulfidové, ktoré spájajú vždy dva atómy síry, naruší máločo. Extrémna zosvetľovanie to dokáže, ale vlhkosť vo vzduchu ani ďalšie okolité vplyvy nie.

Horšie je to s druhým typom väzieb, ktoré spájajú dva atómy vodíka. Keď sú vlasy vlhké alebo mokré, či už po umývaní, kúpaní alebo v daždivom počasí, a predovšetkým keď schnú, vodíkové väzby sa prerušujú a znova tvoria. Vonkajšia vrstva vlasu, ktorá je porézna, pritom dovnútra prepúšťa ďalšie atómy vodíka z vody alebo vlhkého vzduchu.

Vnútri je zrazu poriadny nával, vzniká veľa nových chemických väzieb, a vlas sa "nafukuje". Jeho horná vrstva na rôznych miestach praská a už nie je hladká. To všetko sa síce deje v mikroskopickom meradle, ale vynásobte si to veľkosťou povrchu všetkých vlasov - výsledkom sú rozlietané, na dotyk drsné kadere.

Hydratujte v sprche, vyživujte olejom

Ak túžite po hladkom účese, je potrebné začať "sebaobranou" už pri umývaní. Jan-Marie ARTECO odporúča vlasy predovšetkým hydratovať, potom sú totiž proti narušeniu odolnejšie. So šampónom a kondicionérom či maskou, ktoré majú silnú hydratačnú formulu, by ste sa mali kamarátiť hlavne počas leta, keď vonkajšie vplyvy lokne zvlášť oslabujú.

Uhladiť povrch vlasov vedia najlepšie silikóny - trochu kontroverzné ingrediencie, ktoré nájdeme v úplnej väčšine vlasovej kozmetiky. Ako v šampónoch, kondicionéroch a maskách, tak v čím ďalej populárnejších ošetrujúcich sérach a krémoch, ktoré sa väčšinou nanášajú ešte do vlhkých vlasov a dokážu proti krepovateniu veľmi efektívne bojovať.

Prírodnou alternatívou sú vlasové oleje. Ich účinok nie je tak výrazný a hodí sa len do strednej časti vlasov a do končekov, ale body navyše získavajú za to, že vlasom dodávajú výživu i lesk. Ak chcete obmedziť svoju zásobu stylingových produktov na minimum, kúpte si práve kvalitný ošetrujúci olej bez pridaných silikónov, parabénov, umelých farbív a minerálnych olejov.

Pozor na teplo aj zlú žehličku

Ak svoju hrivu často vystavujete teplu - či už ju pravidelne fénujete, kulmujete alebo žehlíte, možno ste si všimli, že sú ešte menej odolné a viac a krepatia. "Keď sa vlasy vysušujú, vždy voľte nižšiu teplotu a používajte difuzér," radí čitateľkám magazínu Stylecaster vlasová stylistka a koloristka Sandy Arensmanová.

"Tiež časté žehlenie vlasom škodí podobne ako extrémne chemické zásahy, ako je trvalá alebo odfarbovanie," dodáva expertka. Najlepší spôsob, ako tomu predchádzať, je investovať do kvalitnejších pomôcok s dnes už bežnou ionizačnou technológiou, ktorá pomáha vo vlasoch udržať optimálnu vlhkosť a vďaka ktorej je doba ošetrovania teplom podstatne kratšia.

Využite vlhkosť a hrajte sa s textúrou

Dlhé roky (a zvlášť v anglo-americkom prostredí) platili za ideál dokonale vyfúkané, uhladené a lesklé vlasy bez jediného zlého pramienku. V poslednej dobe ale čím ďalej viac kaderníkov hľadá alternatívu a pýta sa, čo je vlastne na prirodzene krepatej textúre tak zlého. Skúste ju premeniť na výhodu.

"Textúru už máte, takže ju nemusíte vytvárať. Namiesto toho, aby ste s vlhkosťou bojovali, využite ju," odporúča vlasová štylistka Jeanie Syfu, ktorá pracuje v zákulisí týždňov módy so známymi dizajnérmi, ako sú Jenny Packhamová, Anna Sui alebo Narciso Rodriguez.

Jej obľúbený trik zvládne každý: do suchých vlasov nastriekajte trochu vody alebo slaný sprej, sčešte ich na stranu a zatočte do drdolu v tvare špirály. Až ich rozpustíte, budete mať perfektné plážové vlny.

Krepová textúra je podľa nej tiež skvelý základ pre ležérne chvosty, ktoré sú práve teraz v móde. "Neuhladené, prirodzene krepaté, vlnité či kučeravé vlasy mávajú veľa prirodzeného objemu, ktorý v kombinácii s chvostami vytvorí zvlášť zaujímavú siluetu," popisuje kaderníčka. Pokiaľ chcete mať vrkôčiky predsa len trochu hladšie, odporúča rozotrieť pred zapletaním medzi prstami trochu vlasového krému.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 04:13