pixabay.com
StoryEditor

Čokoládová masáž vsádza na príjemnú vôňu. Ako prebieha?

19.08.2016, 14:45
Životný štýl
Uvoľnenie, relaxáciu, ale aj prekrvenie pokožky alebo hydratáciu sľubuje masáž, v ktorej sa obvykle vysoko kvalitná čokoláda kombinuje s účinkami oleja. Pozrite sa, ako obľúbená procedúra prebieha, a prečítajte si, pre koho sa hodí a kedy sa jej radšej vyhnúť.

O relaxačnom účinku čokolády vie každý, kto niekedy v strese zjedol celú tabuľku. Je známe, že pri jedení tej kvalitnej s vysokým obsahom kakaa sa v mozgu uvoľňujú "hormóny šťastia", ako je serotonín a dopamín, a tiež hormón fenyletylamín, ktorému sa pre zmenu hovorí "droga zamilovaných", ako píše idnes.cz.

Celú škálu krásnych pocitov zažívame aj vo chvíli, keď cítime vôňu čokolády. Dokázala to napríklad štúdia vedcov z londýnskej Middlesex University, ktorej účastníci sa vďaka jej špecifickej aróme lepšie sústredili, boli uvoľnení, pokojnejší a menej deprimovaní. Na podobný princíp vsádzajú tiež kozmetické zábaly, masáže a ďalšie ošetrenia, ktoré s čokoládou pracujú.

Krajšia pleť vďaka kakau?

Nejde ale len o vôňu, tvrdia odborníci. Kofeín a ďalšie látky obsiahnuté v kakaových bôboch môžu podľa nich pozitívne ovplyvňovať stav pleti, a to aj pri aplikácii zvonka. "Čokoláda pôsobí výborne napríklad proti celulitíde, pokožka je vďaka nej vyhladená a hydratovaná," popisuje svoju skúsenosť terapeutka Karolína Kašparovská zo salónu Bomton Jalta.

"Čokoláda navracia vašej pokožke pružnosť a sviežosť," súhlasí kozmetička značky Dermacol Jarmila Zedníková. "Kakaové bôby obsahujú antioxidanty, ktoré pôsobia proti starnutiu a posilňujú imunitný systém. Naviac má čokoláda omladzujúce účinky a poradí si tiež s usadenými toxickými látkami pod kožou." Potvrdzuje tiež, že sa čokoláda používa pri boji proti celulitíde.

Čo vás čaká v salóne?

Pri masáži sa čokoláda so 100 percentami kakaa mieša s menším množstvom kokosového alebo mandľového oleja. "Je to preto, aby počas masírovania bola lepšia kĺzavosť," vysvetľuje Kašparovská. "Napríklad na ošetrenie chrbta a dolnej časti nôh spotrebujeme zhruba sto mililitrov čokolády a tridsať mililitrov oleja."

Ošetriť sa takto dá takmer celé telo vrátane tváre. V niektorých salónoch masáž zahajujú peelingom alebo na konci pridajú zábal. Vyhraďte si na ňu jednu až dve hodiny a počítajte s tým, že bude chvíľu trvať, než zmes z celého tela opláchnete. Ošetrením s čokoládou sa vyhnite, ak máte kožnú infekciu alebo alergiu na kakao, nehodí sa ani pre tehotné ženy.

Koľko stojí?

Cca 30 – 75 Eur (podľa veľkosti, náročnosti ošetrovanej oblasti)

Ako dlho trvá?

Obvykle 1 až 2 hodiny

Ako často chodiť?

Záleží na vlastnom uvážení

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 03:41