pixabay.com
StoryEditor

Všetko o farbení vlasov. Od výberu po letnú starostlivosť

05.08.2016, 14:45
Životný štýl
Zmeniť farbu vlasov môže byť dobrodružné a vzrušujúce, ale každý dobrodruh vám povie, že šťastie praje pripraveným. Radšej preto nič nepodceňte, neuchyľujte sa k farbám určeným "na doma", ani k návšteve neskúseného koloristu a prečítajte si, čo všetko vlastne vašu hrivu čaká.

Než začnete, dohodnite si konzultáciu

Ak sa rozhodujete pre novú farbu, objednajte sa do salónu najprv na konzultáciu, ako píše idnes.cz. Kolorista vašu predstavu zhodnotí, preberie s vami všetky varianty, vysvetlí vám, ako sa o vlasy budete musieť starať a ako často ich bude treba farbiť alebo zosvetľovať.

So samotným farbením by ste mali začať až potom, čo sa na všetkom podrobne dohodnete, aby vás v priebehu už nič neprekvapilo.

Aj vlasy sa dajú kontúrovať

Technika, ktorá sa používa na tvár (a najnovšie aj na telo) má svoje miesto aj vo farbení vlasov. Dobrého koloristu spoznáte okrem iného podľa toho, že vám na hlavu nedá len jednu farbu, ale nakombinuje viac tónov. Vlasy vďaka tomu získajú hĺbku, na pohľad sú vzdušnejšie a objemnejšie a výsledná farba pôsobí prirodzenejšie.

Na farbenie sa pripravte vopred

Často sa odporúča ísť ku koloristovi s neumytými vlasmi, ktoré menej kĺžu, ale podľa expertky Kari Hillovej z L'Oréal Paris je namiesto toho lepšie použiť večer pred farbením či zosvetľovaním hydratačnú masku. "Naneste ju na celé vlasy a nechajte ju pôsobiť dlhšie, než ste zvyknutí, aby ste vlasom dodali extra hydratáciu," poradila magazínu Cosmopolitan.

Farbené vlasy sa niekedy lepšie upravujú

Každý zásah koloristu trochu zmení textúru vlasov; zatiaľ čo zosvetľovanie narúša chemické väzby vo vlasoch, ktoré je najlepšie rovno v priebehu "zachraňovať" špeciálnym receptúrami, preliv alebo farba vlasy naopak obalí. Zrejme potom budú hladšie a menej sa budú krepatiť. "Farba navyše otvorí vlasové cibuľky a vlasy budú silnejšie, takže bude jednoduchšie v nich vytvoriť objem," hovorí Hillová.

K novej farbe patria nové prípravky

Ak ste sa až doteraz nefarbili, budete zrejme musieť zmeniť celú kozmetickú rutinu. Kolorista vám poradí s výberom šampónu a kondicionéru či masky, ktoré pomáhajú farbu dlhšie uchovať alebo ju dokonca vedia oživiť. Ak máte vlasy čerstvo zosvetlené, budete potrebovať prípravky, ktoré ich hĺbkovo zregenerujú a tiež "silver" šampón, ktorý odstraňuje žlté tóny.

S odrastmi si poradíte aj doma

Pravidelnú starostlivosť v salóne síce nič nenahradí, ale pre prípad núdze si môžete zaobstarať špeciálny púder alebo sprej na svetlé či šedivé odrasty. Na trhu ich je čím ďalej viac a značky sa predháňajú ako vo výdrži, tak v ponuke farieb. Pomôžu aj očné tiene, ktoré na vlasy nanesiete pomocou väčšieho štetca a zafixujete lakom.

V lete je vlasy potrebné chrániť

Platí to pre všetky typy vlasov, ale pre tie farbené či zosvetľované obzvlášť. Pretože sú oslabené, slnko, morská voda ani chlór z bazéna im moc nesvedčí; navyše všetky tieto faktory môžu farbu zmatniť. Kúpte si preto sprej na ochranu pred UV žiarením, kondicionér, ktorý pred kúpaním vmasírujete do mokrých vlasov, a v ideálnom prípade ešte pokrývku hlavy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 20:59