pixabay.com
StoryEditor

Hormóny riadia náš život. V materstve nám pomáhajú, pubertu komplikujú

24.07.2016, 06:00
Životný štýl
V puberte lomcovali s nami všetkými, s niekým hýbu aj v dospelosti. Občas kvôli nim robíme bláznivé veci, vzápätí zase prepadneme splínu. Na vine sú hormóny. Čo všetko v našom tele riadia, zisťoval magazín OnaDnes.

Premýšľali ste niekedy nad tým, čo vedie ženy k tomu, že si zaobstarajú dieťa a celé mesiace kvôli nemu vstávajú, kŕmia ho, utierajú uslintanú pusu, uspávajú a zase kŕmia? Čím to je, že sa dobrovoľne vzdajú doterajšieho života, vymenia šaty a podpätky za ovracané tričko a hmlistú nádej, že sa niekedy pred dôchodkom zase vyspia? Zrejme teraz argumentujete materskú lásku. Dokáže veľa, ale na niektoré stavy vyčerpanosti a nekonečného stereotypu môže byť aj ona krátka, ako píše idnes.cz.

A pretože príroda dokáže predvídať a nestojí o žiadne opustená mláďatá, rozhodla sa v niektorých veciach nespoliehať na ľudský rozum a nasadila do hry spoľahlivého hráča. Hormóny. Materskú lásku dokážu zapáliť, alebo aspoň podporiť.

Uľahčím ti život

"Začala som o tom premýšľať, keď boli synovi dva mesiace a celé noci preplakal kvôli dojčenskej kolike. Všimla som si, že aj keď vstanem po niekoľkýkrát uprostred noci a cítim sa na umrenie, stačí sa doplaziť k postieľke, vziať dieťa do náručia a v tú chvíľu, kedy ho priviniem k sebe, prestanem cítiť únavu. Ako by ju zo mňa niekto striasol," spomína Marika Stejskalová na prvé týždne s bábätkom, keď jej celkom iste pomáhal prírodný koktail oxytocínu a prolaktínu.

Ten prvý je hormón lásky, vyplavuje sa napríklad pri pohlavnom styku a krátko po pôrode dokáže zapáliť zamilovanosť medzi matkou a dieťaťom. Druhý hormón zase ženu uvádza do stavu bdelej pohotovosti a spôsobuje, že potreby dieťaťa prirodzene stavia nad svoje vlastné.

"Matke dáva silu na starostlivosť o dieťa. Robí ľahší napríklad jej spánok, takže podvedome stráži, ako dieťa dýcha a reaguje na jeho potrebu jedla. Dočasne tiež spôsobí, že matka zabúda na seba samú a na poludnie napr. zistí, že ešte neraňajkovali," píše nemecká pôrodná asistentka a dula Elisabeth Geisel v knihe Slzy po pôrode.

Tento príklad je jeden z mnohých, kedy nám hormóny uľahčujú život. V mnohých iných situáciách ho ale zase poriadne komplikujú. Ovplyvňujú naše životy od samého začiatku, pretože ich produkcia začína už krátko po tom, čo sa zo spermie a vajíčka vytvorí embryo, a neskôr v priebehu života na seba upozorňujú najrôznejšími spôsobmi: výkyvmi nálad v puberte, agresívnom vystupovaním pri budovaní kariéry, plačlivosťou v tehotenstve, priberaním v prechode.

Kohúti bez hrebienka

Prekvapivé je, že fungovanie hormónov neobjavili vedci ani lekári, ale poľnohospodári. Tí si totiž všimli, že samce domácich zvierat, ktorým boli odstránená semenníky, nielen že prišli o svoju plodnosť, ale navyše sa zmenil ich vzhľad a povaha: kohúti stratili hrebienok a chvostové perá, kastrovaní kocúri pribrali a zleniveli, divé býky sa premenili v dobromyseľné voly, ktoré sa nechávali trpezlivo zapriahať do pluhov, a z ohnivých žrebcov sa stali krotkí valasi.

"Ľudia z toho už v dávnych dobách vyvodili svoje závery. Tak napríklad už pred viac ako štyrmi tisíckami rokov prinášali starí Egypťania bohom plodnosti ako obeť semenníky s prosbou o dobrú úrodu. Turci v stredoveku používali kastráciu k tomu, že nechávali svoj hárem strážiť bez akéhokoľvek nebezpečenstva nekonkurenčnými eunuchmi," spomína novinárka Helga Vollmer v knihe Hormóny a čo o nich musia vedieť ženy.

V roku 1849 odstránil nemecký fyziológ Arnold Berthold pohlavne zrelým kohútikom semenníky a zistil, že tým už po niekoľkých hodinách vyhasla ich veľká chuť k páreniu. Akonáhle kastrovaným kohútikom znovu tkanivo implantoval do dutiny brušnej, zvieratám nabehol hrebienok a chuť k páreniu sa vrátila. Berthold z toho vyvodil, že semenníky vylučujú účinnú látku, ktorá spôsobuje "mužné" správanie. Hormón bol izolovaný neskôr a nazvaný testosterón.

Chemický koktejl

Čo to vlastne hormóny sú? Zjednodušene možno povedať, že sa jedná o chemické látky prenášajúce jednotlivým bunkám tela určité informácie a pokyny. U živočíchov riadia takmer všetky pochody v tele, u rastlín ich účinky neboli natoľko preskúmané, ale vie sa napríklad to, že riadia smer rastu rastliny. V povedomí ľudí sa hormóny najčastejšie hlásia o slovo v čase puberty, kedy im bývajú pripisované premrštené reakcie a správanie dospievajúcich, a samozrejme v období tehotenstva a narodenia dieťaťa.

Hormóny však musia odviesť poriadny kus práce už oveľa skôr, než taký novorodenec príde na svet. Najprv zariadia, aby to dvoch ľudí opačného pohlavia pritiahlo k sebe a zamilovali sa, na čo je potreba veľmi silný koktejl chemických látok.

Ako na drogách

"Na úplnom začiatku vzťahu sú vylučované hlavne stresové hormóny noradrenalín, dopamín, adrenalín a kortizol. Endorfíny, fenyletylamíny a ďalšie látky sú potom zodpovedné za našu "intoxikáciu láskou", ktorú môžeme s nadsádzkou prirovnať k účinkom niektorých psychotropných látok. Vďaka týmto hormónom šťastia vidíme svojho partnera a všetko s ním spojené v ružových okuliaroch," vysvetľuje psychologička Laura Janáčková z Inštitútu partnerských vzťahov.

Chemických dejov sprevádzajúcich zamilovanosť je pritom ešte viac. Napríklad zvýšená produkcia estrogénu vyvoláva lásku bezbrannú, plnú nežnosti, krehkosti, ale aj protikladných citov a nepokoja. Testosterón do vzťahu vnáša panovačnosť a túžbu mať všetko pod kontrolou, navyše zvyšuje sexuálny apetít a vášeň.

U niektorých mužov v dobe zamilovanosti naopak klesá jeho produkcia, čo spôsobí potlačenie dominancie a zníženie agresívneho správania, ktoré môže vniesť do vzťahu jemnosť a nežnosť. To sú tí muži, ktorí sa zo dňa na deň zmení zo leva salónov vo zkrotlého baránka, ktorý nosí žene kvety a v kine mu u romantického filmu tečú slzy. To všetko ale len dočasne.

Imunitu prezradí pach

Keď toľko vecí vo vzťahu dvoch ľudí riadia hormóny, čím to je, že medzi niektorými to zaiskrí, zatiaľ čo iní sú si absolútne ľahostajní? Podľa Laury Janáčkovej je partnerský vzťah tak individuálna záležitosť, že veda nedokáže definovať, za akých okolností sa u jednej dvojice vyplaví koktail hormónov a u druhej nie. "Vieme však, že popri zrakových, hmatových alebo chuťových podnetov sú spúšťačom hormónov aj telesné pachy. Tie pôsobia cez čuchové bunky na naše neurobiologické procesy a ovplyvňujú činnosť mozgu. Sexuálna príťažlivosť teda vzrastá, keď nám partner vonia," vysvetľuje psychologička.

Telesná vôňa potom úzko súvisí s informáciami o našom imunitnom systéme. Príroda to totiž zariadila tak, že ak si partneri vonia, dostávajú podvedomé informácie o odlišnej imunite, ktorá má v konečnom dôsledku vplyv na to, že splodí potomka, ktorý má väčšiu šancu na prežitie. A práve plodenie detí je dôvodom, prečo je láska od samého začiatku riadená hormonálne - to aby ľudstvo nevyhynuli.

"Chtíč, zamilovanosť i láska sa evolučne vyvinuli, aby sa muži a ženy priťahovali, mali spolu pohlavný styk, počali deti a zaistili ich prežitie. Predpokladá sa, že dĺžka zamilovanosti dva až tri roky je práve tak dlhá, aby došlo k naplneniu tohto evolučného zámeru," potvrdzuje Laura Janáčková.

Ženy to majú zložitejšie

Ak sa teda zrovna nachádzate v stave zatmení mysle, lebo ste čerstvo zamilovaní, vaše telo produkuje také dávky hormónov, že by z toho vyrástli akné celému ročníka gymnázia. Aj to je dôvod, prečo sa naozaj zaľúbime len párkrát za život - častejšie by to organizmus zrejme neuniesol.

V miernejšej podobe si vás však hormóny budú podávať neustále, zvlášť ak ste žena. Ovplyvňujú menštruačný cyklus a okrem iného určujú, či sa v čase menštruácie stretávate s migrénou, nafúknete sa ako balón, zjete všetko, čo vidíte alebo budete nahnevaná ako hladný pes. A tiež riadia sexuálny apetít a vlastne správanie v priebehu celého cyklu.

"V čase ovulácie vylučuje telo okrem iného feromóny, vďaka ktorým sú ženy pre druhé pohlavie prirodzene atraktívnejšie a príťažlivejšie. Ženy preto venujú zvláštnu starostlivosť obliekaniu a oveľa viac dbajú na svoj vzhľad. Cítia vyššiu potrebu spoločenských stretnutí, viac flirtujú a cítia nárast sexuálnej túžby. Ak majú vážny vzťah, požadujú po svojom partnerovi sex," hovorí praktická lekárka siete súkromných kliník EUC Premium Marcela Lejsková.

Je pritom vysoko nekorektné navážať sa do ženy kvôli jej hormónom. "Vadilo mi, keď som v tehotenstve počúvala v práci narážky typu: Ááá, hormóny! To som sa ostro ohradila, nech to na mňa neskúšajú ani s humorom. Neviem, prečo som v čase tehotenstva mala byť menej hodnotný spolupracovník," povedala pred časom v rozhovore pre náš magazín OnaDnes producentka Kamila Zlatušková. Vtedy bola v ôsmom mesiaci tehotenstva.

Na druhej strane aj my ženy občas na adresu mužov vyriekneme súd o ich hormónoch, najčastejšie, keď im testosterón velí správať sa machersky, arogantne, až hrubo. A hormóny s nimi lomcujú aj inak, len sa o tom príliš nehovorí. Kým o ženách sa vie, že ich krátko po pôrode rozplače aj reklama na mačacie kŕmenie, príslušné chemické reakcie prebiehajú aj v tele novopečeného otca. Príroda opäť presne vie, čo robí.

"Zvýšená hladina prolaktínu u mužov v tomto období môže mať za následok ochladnutie záujmu o sex. Vďaka tomu sa znižuje pravdepodobnosť, že počne ďalšieho potomka, ktorého výchova by vyžadovala ďalšie fyzické investície. Tým je súčasnému potomkovi zaistená maximálna starostlivosť zo strany oboch rodičov," vysvetľuje Laura Janáčková.

Spokojné priberanie

Príroda nezaručuje dieťaťu oboch rodičov, sú k dispozícii len po obmedzenú dobu prvých niekoľkých mesiacov až rokov. Hormóny totiž okrem stavov zamilovanosti ovplyvňujú aj dlhodobejšie zväzky. Konkrétne teda endorfín spájaný s dobrou náladou a serotonín prezývaný hormón šťastia. Pod ich vplyvom dochádza k rozvoju lásky pokojnej a dlhodobej - to je tá, pri ktorej sa šťastne priberá na gauči a necítite potrebu obísť každý víkend všetky možné bary.

A že vám nejde na rozum, ako môže láska toľko súvisieť s hormónmi, keď je odpradávna spojovaná skôr so srdcom? "Srdce je aj dnes symbolom lásky, náklonnosti a priateľstva. Naši predkovia boli presvedčení, že srdce je sídlom myslenie, citu i duše, a odtiaľ tiež pochádzajú častá príslovie o zlomenom srdci v prípade nešťastnej lásky. Ostatné vety, ako zlomil si mi srdce znie oveľa lepšie ako, zlomil si mi pohlavné žľazy,“ hovorí Laura Janáčková. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 00:20