pixabay.com
StoryEditor

Chcete chlapčeka? Podľa vedcov stačí spraviť toto pred sexom

12.10.2017, 06:00
Životný štýl
Bežne po ňom siahame, keď máme bolesti alebo vysokú horúčku. Vedci však prichádzajú s najnovším tvrdením, že aspirín môže mať aj iný účinok.

Väčšina nastávajúcich rodičov je netrpezlivých a čakanie na zistenie pohlavia bábätka je nekonečné. Aj keď nezáleží na tom, či to bude dievčatko alebo chlapček, keďže dôležité je, aby sa narodilo zdravé, predsa len niektorí zatúžia viac po určitom pohlaví. Ak zatúžia po chlapčekovi, údajne je pravdepodobnejšie, že ho aj budú mať vďaka jednej tabletke.

Ďalší účinok známeho lieku

Ženy užívajúce aspirín pred pohlavným stykom môžu zvýšiť pravdepodobnosť počatia chlapčeka, ako naznačujú vedci. Prišla na to nedávna štúdia, podľa ktorej má bežne užívaný liek proti bolesti takýto účinok. U tých, ktoré si dajú tabletku pred sexom, je väčšia šanca, že porodia chlapčeka v porovnaní so ženami, ktoré užijú placebo liek. Aspirín zvýšil túto pravdepodobnosť až o takmer tretinu, ako sa uvádza v časopise Journal of Clinical Investigation. Týka sa to žien, ktoré majú za sebou potrat alebo tých, u ktorých sa v rodine, objavujú potraty a teda riziko je u nich väčšie.

Podľa vedcov je mužské embryo vnímané ženským telom ako cudzorodé teleso, čo by mohlo byť príčinou, prečo je častejšie odmietnuté, ako píše med.news.am. Po potrate takéhoto zárodku vznikne zápal v maternici, ktorý znižuje ďalšiu šancu na počatie chlapca. Kyselina acetylsalicylová, ktorá sa nachádza v aspiríne, má protizápalové účinky a mohla by upokojiť imunitný systém. Údajne podporuje uchytenie mužského embrya v maternici.

Aspirín je nesteroidný protizápalový liek na liečbu bolestí, horúčky a zápalu. Niekoľko menších štúdií už preukázalo, že zvyšuje pravdepodobnosť tehotenstva u žien, ktoré podstupujú liečbu neplodnosti.

V najnovšej štúdii sa výskumníci z inštitútu Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development pozreli na 1 228 žien, ktoré mali vyššiu šancu na potrat. Buď užívali nízke dávky aspirínu pred počatím alebo placebo tabletky (kyselina listová). Tridsaťjeden percent žien, užívajúcich aspirín, mali chlapca v porovnaní s 23 percentami, ktoré boli na placebu. Navyše, u tých, ktoré brali tabletky, sa znížilo riziko zápalov, čo naznačuje, že liek mal účinok. „Zdá sa, že aspirín pred počatím zaistil nižšiu možnosť zamietnutia mužského embrya. Ide o zaujímavý záver, no je potrebný ešte ďalší výskum. Dôležité je, že sa to týka žien, ktoré prekonali potraty alebo majú väčšie riziko, keďže sa v rodine často vyskytujú,“ dodal profesor Simon Fishel.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 15:33